Aannemersbedrijf in Deventer, Zelhem, Oirschot, Lunteren & Groningen. Takkenkamp is kwaliteit toevoegen!

Restauratie dominicanen klooster te Huissen

Project beschrijving

Categorie
Restauratie

Rond 1858 bouwde de bekende architect Pierre Cuypers (1827 – 1921) het U-vormige kloostercomplex en de kapel. De neogotische driezijdig gesloten kapel is uitgevoerd met zijkapellen en een dakruiter. Pierre Cuypers was eveneens verantwoordelijk voor het interieurontwerp, dat onder meer een spits tongewelf en enkele neogotische koorbanken omvatte. Deze zijn nog aanwezig.

Later heeft het huis nog een aantal verbouwingen en uitbreidingen ondergaan tot wat het nu is: het oorspronkelijke huis met twee grote zijvleugels, de linkervleugel voor de vaste bewoners en de rechtervleugel waarin het centrum gevestigd is met daarachter, door een gang verbonden, de kapel.

De kapel is, evenals het klooster zelf, toegewijd aan Maria, Koningin van de Allerheiligste Rozenkrans. Deze symboliek voert terug op het verhaal, dat Dominicus zelf de rozenkrans heeft ontvangen uit de handen van Maria, en dat hij deze aan de orde der dominicanen in bewaring heeft achtergelaten.

De kapelramen zijn naar tekeningen van de dominicaan Marco Maas in 1956 gebrandschilderd door Gérard Mesterom (Bunde), voor ruim vierentwintig duizend gulden. Uitgebeeld zijn de vijftien geheimen van de rozenkrans: vijf blijde, vijf droevige en vijf glorievolle geheimen. Deze geheimen verbeelden belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus en zijn moeder Maria.

In opdracht van Arcadis zijn onze medewerkers bezig geweest om de binnengevel te restaureren van 1 van de vleugels hier is onder andere het metselwerk, natuursteen en snijvoegwerk hersteld.  De steigers zijn in eigen beheer ontworpen en gebouwd.