Aannemersbedrijf in Deventer, Zelhem, Oirschot, Lunteren & Groningen. Takkenkamp is kwaliteit toevoegen!

Restauratie koningsmuur te Dieren

Project beschrijving

Categorie
Restauratie

Landgoed Hof te Dieren

Sinds 1820 is landgoed ‘Hof te Dieren’ verbonden met Twickel in Delden. Dit landgoed ligt ten westen en zuiden van de Gelderse plaats Dieren. Het 1000 hectare grote gebied bestaat uit bossen op de Veluwezoom en weilanden in de uiterwaarden van de IJssel. Op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvalei ligt een prachtig park met een interessante geschiedenis.

Vanaf 1219 was het in bezit van de Duitse Orde tot Prins Willem II het in 1647 kocht. Stadhouder Willem III maakte van het huis rond 1680 een jachtslot. Hij liet ook een bezienswaardige tuin aanleggen met terrassen, vijvers, grotten en fonteinen. Het jachtslot brandde in 1795 geheel af. In de 19e eeuw liet de nieuwe eigenaresse Marie Cornélie, gravin van Wassenaer Obdam, een kleiner huis bouwen. Dat vormde het middelpunt van een park aangelegd in de romantische Engelse landschapsstijl naar ontwerpen van de tuinarchitecten Zocher en Petzold. In de Tweede Wereldoorlog werd ook dit huis door brand verwoest. De ruïne werd gesloopt in 1965.

Middels een meervoudige onderhandse aanbesteding is het project restauratie Koningsmuur te Dieren gegund en inmiddels ook afgerond.

Een project waarbij de nodige voorbereiding benodigd was mede omdat het grootste deel van de werkzaamheden vanaf de rijksweg zijn uitgevoerd deze rijksweg was dan ook het grootste probleem.

Het bewuste gedeelte muur ca 80 meter is jaren geleden ingestort door de afschuivende weg dit maakt dat deze muur niet 123 opnieuw opgebouwd kon worden, architectenbureau Boerman Kreek en Semplonius adviesbureau hadden een uitgebreid bestek geschreven waarin de werkzaamheden opgesomd stonden.

Takkenkamp heeft in dit specifieke geval de rol van hoofd aannemer opgepakt in opdracht van de sticting Twickel en de coördinatie verzorgt van de wegafzetting en omleidingen maar ook het aanbrengen van de damwand, groutankers en het grondwerk met drainage.  Het metselwerk was een project van de grote getallen de muur is vanaf de basis opgepakt waardoor er een nieuwe fundering gestort is, 45.000 stenen afgebikt schoongemaakt en hergebruikt  en 20.000 nieuw stenen verwerkt zijn.

De “nieuwe” muur is uitgevoerd met de authentieke “ezelsrug” afdekking, voorzien van natuurstenen afdekker op de steunberen en een glad afgestreken iets terugliggende kalkhoudende voeg  de gehele uitvoering is in 14 weken gerealiseerd volgens een strak tijdschema.