Aannemersbedrijf in Deventer, Zelhem, Oirschot, Lunteren & Groningen. Takkenkamp is kwaliteit toevoegen!

Restauratie Schoorsteen te Spijk

Project beschrijving

Categorie
Restauratie

De 62 meter hoge baksteen schoorsteen aan de Spijksedijk wordt in ere hersteld;                                             

De schoorsteen van de vroegere steenfabriek Terwindt en Arntz in Spijk wordt op dit moment gerestaureerd. De huidige eigenaar Swanenberg IJzergroep, de gemeente Rijnwaarden en onze vakmensen sloegen de handen ineen voor de restauratie van dit stukje Rijnwaardense cultuurhistorie.

Ooit waren er langs de Spijksedijk vele schoorstenen beeldbepalend in het landschap van de gemeente Rijnwaarden. Straks prijkt één van de twee overgebleven schoorstenen in oude glorie langs de dijk.

“Voor ons een unieke kans om onze kennis en vaardigheden in te zetten bij het behoud van een stuk Nederlandse geschiedenis. Het vergt goede instructies en afstemming om het eindresultaat te laten kloppen. Zowel historisch in de eigenheid, identiteit en uitstraling, alsook in een veilige en toekomstbestendige constructie!“,

Wethouder Lamers is blij met de samenwerking en de restauratie: “Wij zijn het aan onze voorouders verplicht om dit baken van de baksteenindustrie-oude stijl als eerbetoon aan deze harde werkers in ere te houden”.

De restauratie omvat de volgende zaken; Mestel en voegwerkherstel, vervangen van de stalen trekbanden, het aanbrengen van een betonnenafdekker op 62m¹ hoogte, conserveren van de aanwezige stalen klimijzers, binnenzijde van de schoorsteen reinigen en instabiel metselwerk verwijderen als laatste bewerking zal de blikseminstalatie weer up to date gemaakt worden. Al deze werkzaamheden worden uitgevoerd met hoogwerkers waardoor ook deze restauratie veilig en kosten efficient uitgevoerd wordt.