subsidie isoleren woning 2023

Nieuws

Subsidie voor het verduurzamen van uw woning in 2023

Als eigenaar van een koopwoning komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie bij het nemen van isolatiemaatregelen. Door een aantal wijzigingen is het vanaf 2023 voor meer mensen mogelijk om subsidie, Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), aan te vragen bij het verduurzamen van de woning. Hieronder een overzicht van alle wijzigingen in 2023.

Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel

Eerder was het alleen mogelijk om subsidie aan te vragen als u ten minste twee maatregelen had genomen. Vanaf 2023 kunt u per isolatiemaatregel subsidie ontvangen mits de isolatiemaatregel na 1 april 2022 is uitgevoerd. Voor één maatregel ontvangt u een subsidie van ongeveer 15% van de isolatiekosten. Dit subsidiebedrag kan worden verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten, als u binnen 24 maanden nog een of meer maatregel(en) laat uitvoeren. De exacte subsidiebedragen en voorwaarden vindt u op de website van het RVO.

Meer tijd voor een subsidieaanvraag

U heeft vanaf 2023, 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag in te dienen. Dit geldt voor maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen.

Voorwaarden voor het aanvragen van subsidie

  • In januari 2023 is het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor één isolatiemaatregel (aangebracht vanaf 2 april 2022). U krijgt dan ongeveer tot 15% subsidie op de isolatiekosten. De precieze subsidiebedragen leest u op de website van het RVO.
  • Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
  • Wordt er gebruik gemaakt van lokaal gespoten PIR of PUR? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  • U kunt geen subsidie aanvragen op isolatiemaatregelen die door uzelf zijn uitgevoerd. De uitvoering moet gedaan zijn door een bouwinstallatiebedrijf.
  • U heeft maximaal 12 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel de tijd om uw subsidie aan te vragen.
  • Voor isolatiemaatregel, type dakisolatie, bestaan er twee uitvoeringvarianten: het dak isoleren of de zolder- of vlieringsvloer isoleren. Wanneer u de zolder of vlieringsvloer isoleert, geldt de voorwaarde dat de zolder of vliering onverwarmd moet zijn. Dakisolatie en zolder- of vlieringsvloerisolatie zijn niet te combineren als twee maatregelen.
  • Bij de isolatiemaatregel type vloer- of bodemisolatie kunt u ervoor kiezen om de vloer of de bodem te isoleren. Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde eis te voldoen.

Subsidiebedragen

  • Een overzicht met subsidiebedragen van isolatiemaatregelen vindt u op de website van het RVO.
  • De nieuwe minimale oppervlakte-eisen voor isolatiemaatregelen gelden voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2022 worden ingediend.
  • Voor isolatiemaatregelen die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021.