Dak-isoleren

Dakisolatie

Er lekt minder warmte weg, waardoor u minder hoeft te stoken

Een dak zonder isolatie is één van de grootste energieverspillers in huis

Met goede dakisolatie bespaart u jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woont u bovendien comfortabeler. Hoewel meer dan 80 procent van de woningen al een geïsoleerd dak heeft, zijn de meeste van deze daken matig of slecht geïsoleerd. Bij dit soort matig geïsoleerde daken gaat liefst een derde van de warmte in uw woning verloren via het dak. Dat zorgt voor hoge stookkosten, zeker als u de ruimte onder het dak verwarmt. Bijvoorbeeld bij een slaapkamer op zolder of een plat dak van een aanbouw.

Takkenkamp_web_dakisolatie
  • Voordelen dakisolatie

    • Meer wooncomfort. Er zullen minder temperatuurschommelingen in huis zijn, waardoor de temperatuur in huis aangenamer én regelmatiger is. Dat betekent dat het in de winter warm blijft maar in de zomer juist koel.
    • Lagere energierekening. Dankzij een goede dakisolatie bespaart u flink op de energiefactuur. Er lekt namelijk minder warmte weg, waardoor u minder hard hoeft te stoken om een aangename temperatuur in huis te realiseren.
    • Minder geluidsoverlast. Dakisolatie draagt sterk bij aan het verminderen van geluidsoverlast van buiten, bijvoorbeeld van vliegtuigen, lawaaiige buren of verkeer op straat.
    • Waardestijging van uw woning. Goede dakisolatie zorgt ervoor dat uw huis meer waard wordt. Eventuele kopers zullen het waarderen dat de energierekening lager is en daardoor meer willen investeren in de koop. Ook draagt dakisolatie bij aan een aanzienlijk beter energielabel voor uw woning, waardoor de woningwaarde stijgt.
    • Geen schimmels en ongedierte meer. Het verbeterde leefklimaat zorgt ervoor dat schimmels en ander ongedierte haast geen kans meer krijgt.
  • Soorten dakisolatie

    De beste manier van dakisolatie hangt af van uw woonsituatie. Gebruikt u de zolder om te leven? Dan is dakisolatie via de binnen- of buitenzijde de beste optie. Wordt de zolder niet gebruikt om in te leven? Dan adviseren we zoldervloer isolatie.

    Let op: bij Takkenkamp isoleren we alleen het dak via de binnenzijde en zoldervloer isolatie. De andere vormen van dakisolatie bieden wij niet aan, maar zijn in sommige gevallen een mogelijkheid wanneer binnendak isolatie geen optie is.

    Samenvattend zijn er dus drie soorten dakisolatie:

    • Dakisolatie binnenzijde
    • Dakisolatie buitenzijde
    • Zoldervloer isolatie

    Dakisolatie binnenzijde

    Dakisolatie aan de binnenzijde is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van dakisolatie. Bij deze isolatievorm wordt er aan de binnenkant isolatiemateriaal aangebracht. Binnenzijde dakisolatie wordt over het algemeen alleen toegepast bij bestaande huizen met een schuin dak. De binnenzijde van een plat dak isoleren verhoogt de kans op vochtproblemen namelijk aanzienlijk.

    Dakisolatie buitenzijde

    Dakisolatie buitenzijde is een veel toegepaste isolatie variant bij nieuwbouwhuizen. Dat komt omdat het isolatiemateriaal onder de panlatten en dakpannen wordt aangebracht. Wilt u de buitenzijde van het dak bij bestaande bouw isoleren? Dan moeten eerst de panlatten en dakpannen van het dak afgehaald wordt. Isolatie aan de buitenzijde van het dak wordt over het algemeen toegepast bij nieuwbouw huizen met een schuin dak of plat dak.

    Zoldervloer isolatie

    Wordt er niet geleefd op zolder maar dient de zolder als opslagruimte? Dan is zoldervloer isolatie, ook wel plafond isolatie, een goed alternatief voor dakisolatie. Dit is bovendien een kleinere ingreep.  Dit scheelt in het gasverbruik en bespaart op de energiekosten.

  • Dakisolatie per daktype

    Ook het soort dak is van invloed op de te kiezen isolatiewijze. Er zijn over het algemeen twee daktypes:

    • Schuin dak
    • Plat dak

    Schuin dak isoleren

    Een schuin dak isoleren kan op twee manieren. Aan de binnenzijde en aan de buitenzijde. Bij Takkenkamp isoleren we het dak alleen via de binnenzijde.

    Een schuin dak isoleren aan de buitenkant zorgt voor de  hoogste isolatiewaarde. Deze isolatiemanier wordt ook wel de warm dak methode genoemd. De term warm dak komt voort uit het feit dat bij deze manier de buitenkant van het dak geïsoleerd wordt van kou en vocht. Hierdoor houdt het dak zelf veel beter warmte vast. Bij deze manier worden altijd eerst de dakpannen van het dak afgehaald. Deze worden weer teruggeplaatst als de isolatiemaatregel is voltooid. Een schuin dak aan de buitenkant isoleren is over het algemeen geen doe-het-zelf klusje. Schakel hiervoor dus een specialist in. Takkenkamp isoleert daken niet vanaf de buitenzijde.

    Een schuin dak kan ook aan de binnenzijde geïsoleerd worden. Dit wordt ook wel de koud dak methode genoemd. Het isolatiemateriaal wordt bij deze manier tussen de balken aan de binnenkant van het dak geplaatst. Deze manier van binnenzijde isolatie kan een doe-het-zelf-klusje zijn. Maar er is wel een risico: als de binnenkant van het dak niet op de juiste manier geïsoleerd wordt, dan kan dat voor vochtproblemen zorgen. Met alle gevolgen van dien.

    Plat dak isoleren

    Platte daken worden over het algemeen alleen aan de buitenzijde van het dak geïsoleerd. Het kan ook aan de binnenzijde maar een plat dak isoleren aan de binnenzijde brengt risico’s met zich mee. De kans op vocht- en schimmelvorming is bij deze manier van isoleren namelijk veel groter dan wanneer je de buitenzijde van het dak isoleert.

    Let op: bij Takkenkamp isoleren we alleen een hellend dak via de binnenzijde. De andere vormen van dakisolatie bieden wij niet aan, maar zijn in sommige gevallen een mogelijkheid wanneer binnendak isolatie geen optie is.

  • Beste dakisolatiematerialen

    Er zit veel verschil in kwaliteit van de verschillende isolatiematerialen voor het dak. De beste isolatiematerialen voor dak zijn Kingspan iSoEasy PIR, Supafil Timber Frame (duurzame glaswol) en Isovlas Reno TG Elegant. Dit zijn dan ook de drie producten die wij aanbieden.

    Kingspan iSoEasy PIR (schuimplaat)

    De hoog rendement PIR isolatieplaat iSoEasy van Kingspan is een veel toegepast product met een zeer hoge isolatiewaarde. Door de hoge isolatiewaarde kan met een dunnere plaat dezelfde isolatiewaarde gehaald worden als bijvoorbeeld Isovlas. Met weinig ruimteverlies tussen de balken waardeert u makkelijk de zolder op tot een ruimte die aan de bestaande isolatie-eisen voldoet. Met Kingspan iSoEasy wordt er aan de binnenzijde van het hellende dak een PIR hardschuim isolatieplaat aangebracht. Aan beide zijden is de plaat voorzien van aluminium en aan één zijde van een witte plaat, waardoor de binnenkant van het dak er na het aanbrengen strak en netjes uitziet. Het materiaal heeft een zeer nette afwerking wat een meerwaarde betekent voor uw woning. Dit product is voorzien van een CE-markering.

    Supafil Timber Frame (duurzame glaswol)

    Supafil Timber Frame is een duurzame glaswol isolatie zonder bindmiddel, speciaal ontworpen voor het inblazen in houtskeletbouw wanden, plafonds en hellende daken. Dit type glaswol biedt uitstekende thermische eigenschappen en optimale vulling bij het inblazen. Het veelzijdige systeem kan toegepast worden in houtskeletbouw frames, zowel in nieuwbouw als voor renovatie van woningen.

    Isovlas Reno TG Elegant (vlas)

    Isovlas Reno TG Elegant bestaat uit het natuurproduct vlas. Vlas heeft hoge isolatiewaarden voor temperatuur en geluid. Vlas is licht, sterk en heel verwerkingsvriendelijk. Door de natuurlijke vezels is Isovlas optimaal vochtregulerend. Bovendien is het materiaal volledig herbruikbaar en natuurlijk afbreekbaar: dus duurzaam. Een flexibel vlaspakket met een harde, stootvaste onderplaat (lijkt op wit schuurwerk). De ‘look’ van de onderplaat is vergelijkbaar met die van een gipsplaat. Als uw dak is geïsoleerd met Isovlas, heeft u direct een mooi afgewerkte ruimte.



    Overige dakisolatie producten:

    Hoewel we bij Takkenkamp alleen gebruik maken van Kingspan iSoEasy, Supafil Timber Frame en Isovlas als isolatiemateriaal voor dakisolatie, zijn er ook andere materialen die ingezet worden. Andere veel gebruikte isolatiematerialen voor dakisolatie zijn:

    Gespoten PUR

    Gespoten polyurethaanschuim (PUR) heeft een hoge isolatiewaarde. Het materiaal is goed aan te brengen onder het dak omdat het schuim makkelijk alle kiertjes en hoekjes opvult. Hierdoor heb je geen last van koudebruggen. In verband met strenge gezondheidsvoorschriften is het noodzakelijk om de zolder na isoleren met PUR langdurig te ventileren. Dit is niet altijd mogelijk. Het isoleren van daken met PUR is bij ons vanwege (onder andere) de strenge gezondheidsvoorschriften alleen mogelijk bij bepaalde gebouwen. 

    Rotswol

    Rotswol is, net als glaswol, een minerale wol met goede isolerende eigenschappen. Dit materiaal is geschikt voor het isoleren van plafonds of van hellende dekken. Hoewel het nagenoeg dezelfde isolerende eigenschappen heeft als glaswol, geven we de voorkeur aan de Supafil Timber Frame glaswol. Deze vorm van glaswol geeft namelijk een betere vulling bij het inblazen.

    Schapenwol

    Schapenwol is één van de meest ecologische isolatiematerialen en hoort dan ook tot de milieuvriendelijke isolatiematerialen. Het nadeel van schapenwol is dat het één van de duurste isolatiematerialen is die er zijn. De prijs van een m2 schapenwol ligt meestal zo tussen de 20 en 25 euro.

    Cellulose

    Ook cellulose hoort tot de milieuvriendelijke isolatiematerialen. Cellulose isolatie wordt ook wel papiervlokken genoemd omdat het gemaakt wordt van gerecycled krantenpapier. Echter zijn papiervlokken niet geschikt om te gebruiken in vochtige ruimtes.

    Houtwol

    Houtwol isolatie is milieuvriendelijk en heeft goede isolerende eigenschappen.Een houtwol isolatieplaat bestaat uit samengeperste houtvezels afkomstig van sparrenhout. Van zichzelf is houtwol echter niet 100% brandveilig en daarom kan het zijn dat er nog speciale zouten toegevoegd worden aan het productieproces.

  • Kosten / Prijs dakisolatie

    Dakisolatie moet u zien als een investering. Met de huidige energie prijzen verdient u deze investering namelijk in een relatief korte tijd terug. Indien de energieprijzen verder stijgen, verdient u de investering nóg sneller terug. Uiteindelijk kost het u dus geen geld maar levert het geld op. Heeft u net een nieuwe woning gekocht? Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u extra lenen voor energiebesparende maatregelen: tot 6 procent van de waarde van uw woning. Zo kunt u op deze manier bijvoorbeeld dakisolatie of spouwmuurisolatie mee financieren.

    De prijs van dakisolatie inclusief montage hangt af van de constructie van uw huis en de isolatiewijze. Door de vele mogelijkheden en materialen is dakisolatie altijd maatwerk. In het overzicht hieronder ziet u een indicatie van de investering en terugverdientijd per soort woning. 

    Tussenwoning

    iconen_kosten-tussenwoning

    Oppervlakte: ± 40m²
    Investering: ± € 5.175 - € 7.450 *
    Besparing per jaar: ± € 675
    Terugverdiend: 11,0 jaar

    Rijtjeswoning

    iconen_kosten-tussenwoning

    Oppervlakte: ± 50m²
    Investering: ± € 6.225 - € 8.750 - *
    Besparing per jaar: ± € 850
    Terugverdiend: 10,3 jaar

    Hoekwoning

    iconen_kosten_hoekwoning

    Oppervlakte: ± 50m²
    Investering: ± € 6.225 - € 8.750 *
    Besparing per jaar: ± € 850
    Terugverdiend: 10,3 jaar

    Vrijstaand

    iconen_kosten-vrijstaand-1

    Oppervlakte: ± 60m²
    Investering: ± € 7.250-€ 10.250 *
    Besparing per jaar: ± € 1.050,-
    Terugverdiend: 9,8 jaar

    * Deze prijzen zijn indicatief en onder voorbehoud van prijswijzigingen. Op basis van de individuele kenmerken van uw woning, kan in een persoonlijk adviesgesprek de prijs voor u vastgesteld worden. Heeft u vragen, neem dan contact op met onze adviseur.

Zakelijk partner

Kwaliteit is altijd leidend

De energietransitie van de gebouwde omgeving in Nederland vormt een grote maatschappelijke uitdaging. Op professionele vastgoedbeheerders drukt de verplichting en/of ambitie een bijdrage te leveren aan dit energievraagstuk. De vastgoedportefeuille moet de komende jaren goed worden onderhouden en verduurzaamt. Dat kan stapsgewijs naar energieneutraal of misschien wel in 1 grote stap naar 0 op de meter. Het maken van deze strategische keuzes is een voorwaarde voor organisaties om toekomstbestendig te zijn.

Wij maken graag onderdeel uit van de invulling voor deze uitdaging. We denken graag met u mee over duurzame oplossingen en verschillende scenario’s. We stellen daarbij uw doelen centraal en zijn budget betrouwbaar. Kwaliteit is daarbij altijd leidend.

Maak kennis met Takkenkamp
Takkenkamp Groep-578-1-min

Advies op maat

Wilt u het dak van uw woning laten isoleren en bent u benieuwd naar het advies in uw woonsituatie? Vraag dan heel gemakkelijk een vrijblijvend adviesgesprek aan over de isolatie van uw dak.

Adviesgesprek aanvragen