Glaswol of Steenwol

Glaswol of steenwol: welk materiaal is het beste?

Glaswol of Steenwol?

Er zijn verschillende methoden mogelijk om uw huis te isoleren. Hierbij is er keuze uit vele soorten materialen. Isolatiematerialen zijn onder te verdelen in kunststof, natuurlijke en minerale materialen. Aangezien het materiaal ervoor zorgt dat lucht ingesloten is, heeft het materiaal meestal een luchtige structuur. Het is ook erg belangrijk om naar de isolatiewaarde te kijken wanneer er wordt gezocht naar het juiste isolatiemateriaal. In deze blog bespreken we twee veelgebruikte isolatiematerialen. Welk materiaal geeft het meest optimale resultaat? Glaswol of steenwol?

Let op: momenteel leveren we steenwol alleen op projectbasis. Wilt u hier alsnog meer over lezen, dan kan dat hieronder. Kijk ook eens naar eventuele andere producten die wij u kunnen bieden.

steenwol-spouwmuurisolatie-1-min

Glaswol

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Glaswol is niet duur, het isoleert uitstekend en kan makkelijk gebruikt worden in smalle ruimtes. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en wordt over het algemeen geproduceerd in dekens. Door het gebruik van glaswol wordt de lucht ingesloten waardoor het niet kan circuleren en geen warmte af kan voeren. Op die manier ontstaat er een isolerende lucht laag. Glaswol heeft een open structuur met een erg hoge isolatiewaarde, waardoor het makkelijk toepasbaar is als muurisolatie. Bij spouwmuurisolatie wordt glaswol in de spouw geblazen. Daarom wordt glaswol ook wel inblaaswol genoemd.

 • Voordelen van glaswol

  Maar waarom is dit type isolatiemateriaal nu geschikt voor optimale isolatie? Bekijk de specifieke, positieve eigenschappen van glaswol hier onder:

  • De kosten van glaswol zijn erg laag.
  • Het plaatsen van glaswol gaat op een erg gemakkelijke manier door het te knippen met een schaar of te snijden met een broodmes.
  • Het is bekend hoe brandbaar verschillende isolatiematerialen zijn. Glaswol (Supafil) kent een brandklasse A1, en is daarmee onbrandbaar.
  • Glaswol is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal. Het bestaat voor een groot deel uit gerecycled glas.
  • Bij glaswol hoeft u zich geen zorgen te maken over schimmelvorming of ongedierte. Glaswol werkt waterafstotend.
 • Nadelen van glaswol

  Het nadeel van glaswol is dat het niet altijd het fijnste materiaal is om mee te werken. Bij het snijden of knippen van de glaswol dekens komen er vezels vrij die voor huidirritaties kunnen zorgen. Jeuk is een veelvoorkomende klacht. Daarnaast kan glaswol zelfs voor ontstekingen in de luchtwegen en ogen zorgen. Om deze reden is goede bescherming erg belangrijk wanneer er met glaswol wordt gewerkt. Denk hierbij aan het dragen van een masker, bril en handschoenen.

Steenwol / rotswol

Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van verschillende steensoorten. Denk hierbij aan onder andere basalt en diabaas. Steenwol isolatie wordt ook wel rotswol isolatie genoemd. De steensoorten worden in ovens gesmolten bij een temperatuur van 1400°C. Vervolgens wordt die vloeibare massa gestold tot draden. Samen met een bindmiddel worden deze draden hard gemaakt totdat ze een mat vormen. Voor spouwmuurisolatie wordt steenwol ingeblazen en het is te verkrijgen in zowel steenwol dekens als steenwol platen.

 • Voordelen van steenwol/rotswol

  • De kosten van steenwol zijn erg laag.
  • Aangezien steenwol een natuurlijk product is, is het erg duurzaam.
  • Steenwol is onbrandbaar en beschermt een woning tegen brand. Steenwol kent een brandklasse B.
  • Steenwol is een lichte en geurloze stof.
  • Het materiaal zet niet uit, krimpt niet en veroudert niet. Dit zorgt voor veel stabiliteit en een zeer lange levensduur van een woning.
 • Nadelen van steenwol/rotswol

  Steenwol heeft exact dezelfde nadelen als glaswol. Bij het op maat maken van het materiaal zoals knippen, snijden of breken komen er vezels vrij. Die vezels kunnen op de huid of in de ogen terecht komen. Deze aanraking met steenwol isolatie kan ervoor zorgen dat de huid gaat irriteren of jeuken. Het is belangrijk om altijd de mond te bedekken en handschoenen te dragen. Daarnaast gebruikt het productieproces van steenwol veel energie wat een hogere CO2 uitstoot met zich meebrengt.

Glaswol of steenwol?

Maar welk isolatiemateriaal zorgt voor de meest optimale resultaten? Glaswol of steenwol? Qua voordelen en nadelen zijn glaswol en steenwol vergelijkbaar. Maar er is wel een duidelijk verschil te zien in een aantal prestatie scores.

  Glaswol Steenwol

Isolatiewaarde

+++ ++

Geluidsisolatie

++ +++

Kierafdichting

++ ++

Brandwerend

+++ +++

Veroudert niet

++ ++

Prijs/prestatie

+++ +


Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen