U-waarde

Warmtedoorgangscoëfficiënt

Wat is de U-waarde?

Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger derhalve de isolatiewaarde. De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (Rm-waarde). Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wand, en dakoppervlak en wordt de U-waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen (u waarde glas en u waarde kozijn).

Met de U-waarde worden de verschillende R-waardes in rekening gebracht. Een muur bestaat bijvoorbeeld uit baksteen, een luchtspouw etc. elk met hun eigen R-waarde. Daarnaast bestaat een raam niet alleen uit beglazing, maar ook uit het profiel. Die hebben beide een aparte R-waarde.

ventileren

Verschillen tussen U waardes glas

De U-waarde van glas verschilt per soort glas. Bekijk hier de isolatiewaarde van verschillende soorten glas, van laag naar hoog:

 • De U waarde van enkel glas is 5,8. Daarmee heeft enkel glas de hoogste U-waarde en isoleert dit het slechts.
 • De U-waarde van dubbel glas (standaard) is 2,8. Dit is een zeer matige isolatiewaarde. Dit glas is niet vergelijkbaar met huidig isolatieglas.
 • HR glas heeft een U-waarde tussen 1,7 en 2,0. Dit dubbel glas heeft een redelijke isolatie.
 • HR+ glas heeft een U-waarde tussen 1,3 en 1,6. Glas met HR+ heeft een betere isolatie dan een standaard dubbel glas. Het bevat gas in plaats van lucht.
 • Isolatieglas met HR++ heeft een U-waarde van 1,1. Dit is een lagere waarde dan een HR+ glas en daarmee automatisch ook beter. HR++ isoleert uitstekend.
 • HR+++ glas heeft een U-waarde tussen 0,5 en 0,9 en heeft daarmee de laagste U-waarde. Dit wordt ook wel driedubbel of triple glas genoemd. Dit isolatieglas bespaart de meeste energie, maar is daarnaast wel het duurste. Wanneer u gaat voor de hoogste energiebesparing is HR+++ glas de beste keuze.


Verschillen tussen U waardes kozijn

De U-waarde van het kozijn is verschillend per soort kozijn. Hieronder ziet u de u-waarde van verschillende soorten kozijnen.

 • De U-waarde van een houten kozijn is 2,4.
 • Een kunststof kozijn heeft een U-waarde tussen de 1,0 en 2,2
 • Een aluminium kozijn heeft een U-waarde van 6,0
 • Een aluminium kozijn met koudebrug onderbrekingen heeft een U-waarde van 1,8 tot 2,7.
 • Een super-isolerende profiel kozijn heeft een U-waarde van 0,8.

 

U-waarde en de besparingen

Hieronder een overzicht met isolatiewaarde (U-waarde) per type glas.

Type glas

Isolatiewaarde 
(U-waarde)
Besparing gas 
per m2, per jaar
Besparing kosten
per m2, per jaar
Enkel glas
Standaard dubbel glas
HR
HR+
HR++
HR+++
5,8
2,8
2,0
1,6
1,1
0,5

-
20 m3
23 m3
28 m3
30 m3
33 m3

-
€ 13
€ 15
€ 18
€ 20
€ 21,50

 

U waarde berekenen

Om de U-waarde te berekenen deelt u 1 door de uitkomst van de R-waarde. U=1/Rtotaal

Andere belangrijke isolatiewaarden:

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

cta-default