R-waarde

Het isolatievermogen per vierkante meter van een materiaallaag

R-Waarde, ook wel Rd-waarde of Rm-waarde

De r-waarde wordt gebruikt om te bepalen wat het isolatievermogen per vierkante meter van een materiaallaag is. Het verschil met de lambda waarde is dat bij de R-waarde rekening wordt gehouden met de dikte van het materiaal. Vandaar ook de term materiaallaag.

De r-waarde wordt ook wel Rd-waarde of Rm-waarde genoemd en staat voor Resistence Declared (Rd) of Resistence Material (Rm). Of in het Nederlands de thermische weerstand van eenmateriaallaag. Met de R-waarde wordt het isolerend vermogen van bijvoorbeeld muren, glas, daken en vloeren aangegeven. Dat is dus wezenlijk anders dan de Rc-waarde, waar het isolerend vermogen van een constructiedeel wordt aangegeven. Bijvoorbeeld van een spouwmuur of combinatievloer.

R-waarde berekenen (+ formule)

Het berekenen van de R-waarde hangt af van de materialen waaruit de constructie bestaat. De materiaalsoort wordt aangegeven met de warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde). Vervolgens wordt de materiaaldikte in meter(s) gedeeld door de λ-waarde.

Formule: R-waarde = d / λ in m²K/W

Uitleg formule:

  • d staat voor de dikte in meters
  • λ staat voor de lambda waarde van het materiaal (ook wel warmtegeleidingscoëfficiënt).
  • m²K/W staat voor hoeveel warmte in graden Kelvin er per vierkante meter per seconde verloren gaat als het verschil tussen binnen en buiten 1°C.

Voorbeeldberekening
De Rm-waarde van een gespoten purschuim laag met een fictieve dikte van 15 centimeter (o,15 meter) wordt als volgt berekend:

Rm = d / λ
Rm = 0,15 / 0,030 (zie tabel hierboven)
Rm = 5 m²K/W

Meer isolatiewaarden

Wilt u naast de isolatiewaarde van een materiaallaag ook de isolatiewaarde per materiaalsoort of constructiedeel weten? Bekijk dan onze uitgebreide informatie over alle andere isolatiewaarden:

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

cta-default