Wat is vloerisolatie?

Vocht, tocht en schimmels in uw kruipruimte? Grote kans, want de kruipruimte van uw woning is voor deze ongemakken de perfecte plek. Woont u in een oud(er) huis? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met deze nadelen. Een oud huis heeft veel charme en een historisch karakter, maar helaas ook problemen zoals een vochtige kruipruimte, warmteverlies en een laag energielabel. Huizen die gebouwd zijn voor 1988 zijn vaak slecht geïsoleerd. Wat zijn de gevolgen? Een muffe lucht, koude vloer en schimmelplekken in uw huis. Maar ook: hout- of betonrot en leidingen die roesten.
Bodemisolatie is de oplossing! Naast wooncomfort levert dat u ook nog een besparing op.
Kruipruimte isolatie is misschien een bekendere term. Bij het isoleren van de kruipruimte zijn er twee mogelijkheden. Namelijk: de onderkant van de vloer isoleren (vloerisolatie) of de bodem van de kruipruimte (bodemisolatie). Houd er wel rekening mee dat bij sommige oude woningen vloerisolatie niet mogelijk is, omdat de kruipruimte niet diep genoeg is. Onze vakmensen kunnen dan niet in de kruipruimte om de isolatie aan te brengen. In dit geval is bodemisolatie vaak wel een oplossing!
Adviesgesprek aanvragenEigenlijk zegt de naam het al: bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Dit is het grote verschil met een andere vorm van kruipruimte isolatie, namelijk vloerisolatie. Hier wordt het isolerende materiaal aan de onderkant van de vloer bevestigd. In de meeste gevallen is dit PUR, PIF of glaswol. Bij vloerisolatie is er geen contact meer tussen de koude lucht in de kruipruimte en de onderkant van de vloer. Hierdoor kan de koude lucht niet verder de woning in trekken.
Bij bodemisolatie worden er EPS parels op de bodem van de kruipruimte geblazen. Met bodemisolatie gaat u vocht en kou in de kruipruimte tegen, wat weer een positief effect heeft op de temperatuur van de vloer. Hoe minder koud en onaangenaam de kruipruimte, des te aangenamer de vloer.
Isolatie brengt veel voordelen met zich mee en is een oplossing voor veel problemen in de kruipruimte, zoals tocht, vocht en koudeval. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen van bodemisolatie:
Bodemisolatie wordt vaak aangeraden wanneer het niet mogelijk is om de vloer te isoleren. Is vloerisolatie wel een goede mogelijkheid? Dan kunt u beter vloerisolatie laten aanbrengen, omdat dit een groter effect heeft op de temperatuur van de vloer. Uw kruipruimte is zeer geschikt voor bodemisolatie wanneer de kruipruimte 50 cm of lager is. In dit geval kan er wel een isolerende laag parels op de bodem van de kruipruimte worden aangebracht, maar is vloerisolatie geen mogelijkheid.
Voor isolatie van de bodem worden EPS parels of Drowa chips gebruikt.
EPS bodemisolatie is een innovatieve oplossing waarbij grote grijze parels van geëxpandeerd polystyreen (EPS parels) toegepast worden op de bodem van vochtige en/of moeilijk bereikbaar lage kruipruimtes. Deze parels brengen de luchtvochtigheid in huis in balans. Hierdoor verbetert het woonklimaat en dus ook het leefcomfort in huis. Lees meer over EPS bodemparels(.pdf).
Met Drowa kiest u voor kwaliteit en een milieuvriendelijke manier om uw woning te verduurzamen. Drowa is gemaakt van 100% gerecycled materiaal en is ook weer volledig recyclebaar, daarmee is het product goed voor het milieu. Drowa chips hebben een gesloten celstructuur, waardoor vocht en vuil geen invloed hebben op de werkzame eigenschappen van het materiaal. Wanneer u de bodem laten isoleren met Drowa chips, bent u ervan verzekerd dat het levenslang meegaat. Lees meer over Drowa chips (.pdf).
Om vocht en kou in de kruipruimte te verhelpen worden er EPS parels op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Deze parels worden op de bodem geblazen door een speciale machine. Via het kruipluik betreden onze isolatiespecialisten de kruipruimte. De parels worden dan zorgvuldig op de bodem geblazen en evenredig verdeeld. Het kruipluik wordt na het isoleren weer dichtgemaakt. Het vocht wordt geïsoleerd onder de laag parels en daardoor wordt de luchtvochtigheid in de kruipruimte lager. Hierdoor wordt het klimaat in de woning aangenamer en ervaart u een hogere temperatuur. Binnen een dag klaar en in korte tijd heeft u geen vochtige kruipruimte meer en een aangenamer klimaat in de woning.
Om een richtlijn te geven voor de investering, hebben wij vier typen woningen onderscheiden. In het overzicht hieronder ziet u een indicatie van de hoogte van de investering bij uw type woning.
Tussenwoning Oppervlakte: ± 35m² |
Rijtjeswoning Oppervlakte: ± 50m² |
Hoekwoning Oppervlakte: ± 50m² |
Vrijstaand Oppervlakte: ± 75m² |
* Deze prijzen zijn indicatief en onder voorbehoud van prijswijzigingen. Op basis van de individuele kenmerken van uw woning, kan in een persoonlijk adviesgesprek de prijs voor u vastgesteld worden. Heeft u vragen, neem dan contact op met onze adviseur.
De energietransitie van de gebouwde omgeving in Nederland vormt een grote maatschappelijke uitdaging. Op professionele vastgoedbeheerders drukt de verplichting en/of ambitie een bijdrage te leveren aan dit energievraagstuk. De vastgoedportefeuille moet de komende jaren goed worden onderhouden en verduurzaamt. Dat kan stapsgewijs naar energieneutraal of misschien wel in 1 grote stap naar 0 op de meter. Het maken van deze strategische keuzes is een voorwaarde voor organisaties om toekomstbestendig te zijn.
Wij maken graag onderdeel uit van de invulling voor deze uitdaging. We denken graag met u mee over duurzame oplossingen en verschillende scenario’s. We stellen daarbij uw doelen centraal en zijn budget betrouwbaar. Kwaliteit is daarbij altijd leidend.
Maak kennis met TakkenkampWilt u de bodem van uw woning laten isoleren en bent u benieuwd naar het advies voor uw woonsituatie? Vraag dan heel gemakkelijk een gratis adviesgesprek aan over de isolatie van uw kruipruimte.