isolatie-gezin-binnen-1-min

Vloerisolatie

Geen tocht en vocht meer in uw woning

Warme voeten met een lage temperatuur

U kent het misschien wel: hoe hoog de thermostaat ook staat, nog steeds heeft u koude voeten. Vloerisolatie helpt! Uw vloer wordt namelijk zo’n 4 graden warmer. Bovendien heeft u geen last meer van vochtproblemen in uw woning. En u bespaart meteen op de energiekosten. Het rendement van vloerisolatie is (volgens berekeningen van Milieu Centraal) vergelijkbaar met een rente van 3,5% op een spaarrekening.

Maar wat is vloerisolatie? Vloerisolatie wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd omdat de isolatie wordt aangebracht via de kruipruimte. 

Takkenkamp Fotografie Juni 2022-289-1

Uw vloer / kruipruimte isoleren

Binnen een dag aangebracht

Het isoleren van de vloer lost veel problemen op. Een vochtige kruipruimte? Een koude vloer? Tocht in huis? Vloerisolatie is het antwoord. Woningen van voor 1982 hebben meestal een vloer die nog niet geïsoleerd is. Is uw woning jonger dan 1982? Dan is uw vloer hoogstwaarschijnlijk al geïsoleerd tijdens de bouw.

Vloerisolatie wordt binnen een dag aangebracht door onze isolatiespecialisten. Via het kruipluik gaan zij onder de vloer waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht tegen de onderkant van de vloer. In de meeste gevallen is dit een isolatieschuim (Elastospray), een isolatiefolie (PIF) of minerale wol.

Adviesgesprek aanvragen
Takkenkamp Groep-335-1-min

Voordelen van vloerisolatie

Het isoleren van uw kruipruimte brengt veel voordelen met zich mee. Als u uw vloer laat isoleren bent u verzekerd van de volgende voordelen van vloerisolatie:

  • Geen optrekkend vocht meer vanuit de kruipruimte in uw woning.
  • Geen koude vloer meer. Met vloerisolatie maak je een duidelijke scheiding tussen de koude kruipruimte en uw warme woning. Kou kan dus niet meer vanuit de kruipruimte omhoog trekken.
  • Snelle terugverdientijd. Gemiddeld is vloerisolatie in 6 jaar terugverdiend.
  • Relatief lage investering gezien de besparing per jaar.
  • Verhoogt de waarde van uw woning. Vloerisolatie zorgt voor een beter energielabel, omdat je woning duurzamer en energiezuiniger is.


Vloerisolatie via de kruipruimte

Zoals al eerder gesteld is een kruipruimte noodzakelijk om vloerisolatie toe te passen. De kruipruimte is een kleine ruimte onder de vloer van de begane grond. Deze ruimte is te bereiken via het kruipluik of kruipgat. Vaak bevindt het kruipluik zich bij de voor- of achterdeur of bij de meterkast.

Is uw kruipruimte geschikt voor vloerisolatie?

Wanneer is uw kruipruimte geschikt voor vloerisolatie? Omdat onze isolatiespecialisten in de kruipruimte aan het werk gaan en alle compartimenten van de vloer moeten bereiken, moet de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog zijn. Is deze lager dan 50 centimeter maar heeft u wel last van vochtproblemen in de kruipruimte? Dan is bodemisolatie een goed alternatief.

Welke soorten vloerisolatie zijn er?

Er zijn verschillende manieren die onder de noemer vloerisolatie vallen. Verreweg de meest toegepaste vorm is vloerisolatie via de onderkant van de vloer. Deze vorm van vloerisolatie wordt toegepast via de kruipruimte. De twee belangrijkste vormen van vloerisolatie op een rij:

  • Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer, via de kruipruimte. Deze manier wordt het vaakst toegepast en levert de meeste energiebesparing op. Hiervoor moet de kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog zijn.
  • Bodemisolatie. Hier wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd. Deze manier wordt vaak toegepast bij woningen waarbij de kruipruimte lager is dan 50 centimeter.

Andere manieren van vloerisolatie:
  • Als het een houten vloer betreft is het mogelijk om een deel van de vloer weg te halen, isolatiemateriaal aan te brengen en vervolgens de vloer weer terug leggen. Deze manier raden we echter niet aan omdat het veel werk is om de vloer los te halen. Bovendien isoleert deze manier veel minder goed dan vloerisolatie via de kruipruimte.
  • De bovenkant van de vloer isoleren. Heeft u een betonvloer maar geen, of een te lage, kruipruimte dan adviseren we in eerste instantie om bodemisolatie toe te passen. Is dat, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk dan kunt u de bovenkant van de vloer voorzien van isolatiemateriaal. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor plinten en drempels omdat de vloer hoger wordt.
  • Hele nieuwe vloer aanbrengen. Als u toch al van plan bent om een nieuwe vloer te nemen, dan is dat natuurlijk het geschikte moment om ook direct te gaan isoleren.

 

Het beste vloerisolatie materiaal

Isolatiefolie (PIF)

PIF is een reflecterende meerlaagse isolatiefolie geschikt voor zowel houten- als betonvloeren. Het bestaat uit diverse lagen gemetalliseerde kunststoffolie. De folie wordt onderling gescheiden door circa 10 mm dikke noppenfolie. In totaal wordt er een isolatielaag van 6cm of 8cm geplaatst. De isolerende werking vindt plaats op basis van reflectie (aluminium) en geleiding (opgesloten lucht).

Elastospray (PUR)

Tegen de onderzijde van de vloer wordt met een spuitpistool de twee componenten, luchtdichte isolatie schuimlaag (PUR) van hoge kwaliteit aangebracht. Deze wordt in enkele lagen gespoten en is binnen enkele minuten volledig uitgehard. Behalve de onderzijde van de vloer worden ook de ‘koude muren’ (buiten funderingsranden) over een bepaalde hoogte mee geïsoleerd. Hiermee worden koudebruggen zo veel mogelijk voorkomen. De isolatiewaarde van de vloer is afhankelijk van dikte van de gespoten laag PUR, vraag uw adviseur naar de mogelijkheden. Er gaan nog wel eens negatieve verhalen rond over purschuim. Purschuim is, mits correct aangebracht, echter niet schadelijk. Lees hier meer over in dit artikel.

Vloerisolatie materialen

Naast de optimale producten die Takkenkamp aanbiedt zijn er ook nog andere materialen die ook worden gebruikt voor vloerisolatie. Let op: Takkenkamp biedt onderstaande producten niet aan.

XPS

XPS is een kunststof materiaal en staat voor Geëxtrudeerd Polystyreen. Dit materiaal is vergelijkbaar met EPS maar isoleert aanzienlijk beter. Het is daarentegen ook wat duurder dan EPS. Ander voordeel van XPS is dat het erg goed gebruikt kan worden in vochtige omstandigheden. In tegenstelling tot minerale wollen zoals rotswol en steenwol.

Steenwol

Steenwol, ook wel rotswol genoemd, wordt vervaardigd uit verschillende steensoorten, zoals diabaas en basalt. Vandaar ook de naam steenwol. Dit materiaal is relatief goedkoop maar isoleert ook beduidend minder goed dan hierboven genoemde materialen. De isolatiewaarde is ook iets lager dan van het vergelijkbare glaswol. Benieuwd naar alle verschillen tussen steenwol en glaswol? Lees dan ons artikel “Steenwol of glaswol? Welk isolatiemateriaal is het beste“.

Glaswol

Glaswol wordt iets vaker ingezet dan steenwol omdat het simpelweg beter isoleert. Dit isolatiemateriaal wordt vervaardigd uit zand en gerecycled glas en is daardoor een van de meest milieuvriendelijke isolatiematerialen. Bij het aanbrengen van glaswol moet altijd beschermende kleding gedragen worden. Glaswol veroorzaakt namelijk jeuk als het direct in contact komt met de huid.

PIR

PIR isolatie is vergelijkbaar met PUR maar heeft andere bestanddelen. Zo wordt in PIR namelijk veel minder gebruik gemaakt van chloriden. De chloriden tasten op de lange termijn roestvrijstaal aan.  Bovendien heeft PIR een betere brandveiligheid, een betere isolatiewaarde en is het sterker dan pur.

Andere isolatiematerialen die minder gebruikt worden als vloerisolatie zijn:


Terugverdientijd / kosten vloerisolatie

Wat u kunt besparen met vloerisolatie? U ziet het in de tabel hieronder! Per soort woning staat het gemiddelde isolatieoppervlak weergegeven. Uw te isoleren vloeroppervlakte kunt u berekenen door de lengte x breedte van de woning op te meten en daarbij opgeteld de totale omtrek van de vloer, vermenigvuldigd met 0,30 cm. Isoleren blijft maatwerk, de weergegeven investeringen zijn gemiddeld.

Tussenwoning

iconen_kosten-tussenwoning

Oppervlakte: ± 35m2
Investering: ± € 2.100 tot € 2.750 *
Besparing per jaar: ± € 320
Terugverdiend: 8,6 jaar

Rijtjeswoning

iconen_kosten-tussenwoning

Oppervlakte: ± 50m²
Investering: ± € 2.850 tot 3.600 *
Besparing per jaar: ± € 475,-
Terugverdiend: 7,6 jaar

Hoekwoning

iconen_kosten_hoekwoning

Oppervlakte: ± 50m²
Investering: ± € 2.850 tot 3.600 *
Besparing per jaar: ± € 475
Terugverdiend: 7,6 jaar

Vrijstaand

iconen_kosten-vrijstaand-1

Oppervlakte: ± 75m²
Investering: ± € 4.150 tot € 5.200 *
Besparing per jaar: ± € 700
Terugverdiend: 7,4 jaar

* Heeft u vragen, neem dan contact op met onze adviseur.

isolatie-gezin-binnen-1-min
usp-icon
Geen optrekkend vocht

Geen optrekkend vocht meer vanuit de kruipruimte in uw woning.

usp-icon
Geen koude voeten

Met vloerisolatie maak je een duidelijke scheiding tussen de koude kruipruimte en uw warme woning. Kou kan dus niet meer vanuit de kruipruimte omhoog trekken.

usp-icon
Snelle terugverdientijd

Gemiddeld is vloerisolatie in 6 jaar terugverdiend.

Advies op maat?

Wilt u ook de vloer van uw woning laten isoleren? Bent u benieuwd naar het advies voor uw woonsituatie? Vraag dan heel gemakkelijk een vrijblijvend adviesgesprek aan over de isolatie van uw vloer.

Persoon19