Steenwol isolatie

Hoge duurzaamheid met een zeer lange levensduur

Wat is steenwol isolatie?

U wilt uw vloer, dak of spouwmuur graag isoleren zodat uw woning weer lekker warm is in de winter en koel tijdens warme zomerdagen. Steenwol isolatie kan hier een ideale isolatieoplossing voor zijn!

Let op: momenteel leveren we steenwol alleen op projectbasis. Wilt u hier alsnog meer over lezen, dan kan dat hieronder. Kijk ook eens naar eventuele andere producten die wij u kunnen bieden.

Steenwol is net als glaswol een minerale wol. Steenwol wordt ook wel rotswol genoemd. Het isolatiemateriaal is ontstaan door de vervezeling van verschillende soorten vulkanisch gesteente en bestaat daardoor ook voor het grootste gedeelte uit steen. Deze stenen worden onder hoge temperaturen gesmolten. Tijdens de stolling van de massa ontstaan draden die daarna tot platen of dekens worden geweven. Doordat de draden strak worden geweven in een sterke mat of deken blijft alle lucht goed in de mat zitten, waardoor het materiaal alle koude en warme luchtstromen die het huis in of uit willen tegenhoudt. Hierdoor zal u flink besparen op uw energie!

Steenwol isolatie wordt met name gebruik voor spouwmuurisolatie, isolatie van daken en vloerisolatie. Dit materiaal is verkrijgbaar in steenwol isolatieplaten en steenwol dekens. Steenwol isolatieplaten en -dekens worden ingezet voor de isolatie van daken en vloeren. Spouwmuren worden geïsoleerd door de steenwol met een speciale blaasmachine door een kleine opening in de spouwmuren gespoten.

steenwol-spouwmuurisolatie-1-min

Isolatiewaarde steenwol

De isolatiewaarde van steenwol is goed (Lambda-waarde 0,0037 W/m.K), maar ligt lager dan de isolatiewaarde van glaswol. Steenwol heeft een een rendement van HR+, glaswol heeft een rendement van HR++. Hoe meer plusjes, hoe hoger de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal.

Voordelen steenwol

Steenwol is net als glaswol een minerale wol met vergelijkbare isolerende werking. Steenwol en glaswol worden dan ook vaak met elkaar vergeleken wanneer men op zoek is naar het meest geschikte isolatiemateriaal voor hun woning. Lees hieronder de voordelen die steenwol isolatie kunnen hebben voor uw woning:

  • Steenwol is zwaar en hard isolatiemateriaal waardoor het een zeer goede geluidsisolerende werking heeft. De geluiddempende werking van steenwol is beter dan glaswol.
  • Steenwol is volledig waterafstotend, water resistant en brandwerend. Hierdoor is steenwol ook niet gevoelig voor de vorming van schimmel in huis en op de muren en zal optrekkend vocht verleden tijd zijn.
  • Omdat steenwol ontstaat door de samensmelting van verschillende gesteenten, en er tijdens dit proces geen schadelijke gassen vrijkomen, is steenwol een duurzaam en milieuvriendelijk isolatiemateriaal.
  • Het isolatiemateriaal zet niet uit, krimpt en verweert niet.
  • Door de hoge duurzaamheid van het isolatiemateriaal heeft steenwol een zeer lange levensduur wat zorgt voor een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Her-isolatie zal zelden tot nooit meer nodig zijn bij de keuze voor steenwol isolatie.
  • Steenwol is een flexibel materiaal  waardoor het alle gaatjes en kiertjes goed opvult en uw woning optimaal wordt geïsoleerd.
  • Steenwol is volledig geurloos.
  • Omdat steenwol zeer dik en stevig isolatiemateriaal is, kan het een hoge belasting dragen, waardoor de isolatieplaten die in een dak worden bevestigd minder snel naar beneden zullen zakken. Steenwol is daarnaast ook heel geschikt als vloerisolatie onder een betonvloer vanwege de stevigheid. Glaswol isolatiemateriaal is hiervoor te slap.


Nadelen steenwol

Steenwol brengt een klein aantal nadelen met zich mee die een invloed kunnen hebben op uw keuze tussen glaswol en steenwol:

  • Net als glaswol bevat ook steenwol minerale vezels die kunnen vrijkomen bij het op maat snijden of zagen van het materiaal tijdens de plaatsing van het isolatiemateriaal. Beschermende kleding, handschoenen, een mondkapje en een veiligheidsbril is daarom altijd aan te raden.
  • Zorg ervoor dat het materiaal niet nat wordt tijdens het plaatsen van het isolatiemateriaal omdat dit de steenwol isolatiedeken kan verzwaren waardoor de deken kan uitzakken.

Twijfelt u tussen steenwol of glaswol als isolatiemateriaal voor uw woning? Bekijk dan de werking en de voordelen die glaswol u kunnen bieden. Let op: Steenwol is alleen beschikbaar op projectbasis.

Meer weten?

Wilt u graag advies op maat ontvangen? Vraag vrijblijvend een offerte aan of maak een afspraak met een van onze isolatiespecialisten die al uw wensen in kaart brengt en een deskundig advies zal geven.

cta-default