Subsidie

Subsidie Isolatie 2023 – ISDE

Wat houdt de subsidieregeling voor isolatie in?

Als woningeigenaar kunt u gebruik maken van de regeling onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) bij het verduurzamen van een woning. Onder de verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp.  Eigenaar en bewoners die nu bezig zijn in de oriëntatie- of uitvoeringsfase van het nemen van één of meer isolerende maatregelen kunnen (na afronding van de maatregelen) hun subsidieaanvraag indienen bij de ISDE. De ISDE subsidie regeling geldt voor: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en zolder/vlieringvloer. De ISDE vergoedt een vast bedrag per m2. Daarnaast is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet en voor het vervangen van beglazing. 

Subsidiebedragen verhoogd en minimale m2 verlaagd

Per 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen van verduurzamingsmaatregelen verhoogd. U krijgt, als u twee maatregelen neemt, niet 20%, maar 30% van de kosten vergoed. Het hogere subsidiebedrag bij de ISDE geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd of aangebracht. Voor isolatiemaatregelen en die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021. In 2022 zijn de voorwaarden voor de minimale m2 verlaagd. Dit betekent dat dat u bij een kleiner oppervlak recht hebt op subsidie. Voor gevel- en spouwmuurisolatie wordt dit 10m2 en voor dak-, zolder, vloer- en bodemisolatie wordt dit 20 m2. Lees hier meer over alle wijzigingen in 2023.

 

Nu ook subsidie bij één verduurzamingsmaatregel

In 2023 kunt u ook subsidie aanvragen wanneer u slechts één isolatiemaatregel heeft genomen, mits deze maatregel genomen is na 1 april 2022. U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neemt u binnen 24 maanden een tweede maatregel of meer, dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten. 

Een overzicht van voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie op isolatiemaatregelen, de subsidiebedragen per m2 en isolatiewaardes vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Subsidie voor VvE's

Subsidie aan verenigingen van eigenaars (VvE) voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten gaat in januari 2023 over naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Voor zonnepanelen en kleine windturbines kunnen VvE’s nog terecht bij ISDE.  

Subsidie aanvragen

U kunt uw subsidie aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar kunt u meer informatie vinden over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraag proces van de subsidie. Met dit artikel helpen wij u op weg bij uw subsidieaanvraag.

Mogelijkheden voorfinancieren isolatie

Bent u van plan om uw woning te isoleren om uw huis energiezuiniger te maken? Dan kunt u gebruikmaken van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is opgericht voor huiseigenaren om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Hierdoor krijgt u een lagere energierekening en wordt de woningwaarde met een beter energielabel beoordeeld. Van het Nationaal Energiebespaarfonds ontvangt u een lening voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie tegen een aantrekkelijke rente. Zo kunt u dit jaar al beginnen met besparen op uw energieverbruik! Wilt u weten wat het Nationaal Energiebespaarfonds precies is en voor welke energiebesparende maatregelen u dit kunt inzetten? Lees hier alles over het Nationaal Bespaarfonds.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie? Neem contact met ons op! Onze adviseurs zitten voor u klaar om al uw vragen over de verschillende soorten isolatie te beantwoorden.

Takkenkamp is geen subsidie verstrekkende partij en verwijst altijd naar de website van het RVO voor actuele informatie over algemene subsidie op isolatie.

Meer weten?

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen wat betreft het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen