Subsidie

Subsidie Isolatie 2022 – ISDE

Wat houdt de subsidieregeling voor isolatie in?

Per 1 januari 2022 zijn de subsidiebedragen van verduurzamingsmaatregelen verhoogd. Vanaf dan krijg je, als je twee maatregelen neemt, niet 20%, maar 30% van de kosten vergoed. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Ook worden per 2022 de voorwaarden voor de minimale m2 verlaagd. Dit betekent dat dat u bij een kleiner oppervlak recht hebt op subsidie. Voor gevel- en spouwmuurisolatie wordt dit 10m2 en voor dak-, zolder, vloer- en bodemisolatie wordt dit 20 m2. Lees hier meer over alle wijzigingen in 2022.

Als woningeigenaar kunt u gebruik maken van de regeling onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).  Eigenaar en bewoners die nu bezig zijn in de oriëntatie- of uitvoeringsfase van het nemen van 2 isolerende maatregelen kunnen (na afronding van de laatste maatregelen) hun subsidieaanvraag indienen bij de ISDE. Vereniging van Eigenaars (VVE) kunnen subsidie aanvragen via de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH).  De ISDE subsidie regeling geldt voor: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en zolder/vlieringvloer. Om gebruik te maken van deze subsidieregeling dient u minimaal 2 maatregelen uit te voeren. Bij deze ISDE subsidie isolatie regeling is het mogelijk om isolatiemaatregelen met bijvoorbeeld een zonneboiler of warmtepomp te combineren om zo subsidie te ontvangen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor subsidie voor het laten aansluiten van de woning op een warmtenet en voor het vervangen van beglazing. De ISDE vergoedt een vast bedrag per m2.  Het hogere subsidiebedrag bij de ISDE geldt voor isolatiemaatregelen die na 31 december 2021 zijn uitgevoerd of aangebracht. Voor isolatiemaatregelen en die voor 1 januari 2022 zijn uitgevoerd of aangebracht gelden de lagere bedragen van 2021. De nieuwe minimale oppervlakte eisen voor isolatiemaatregelen gelden voor alle aanvragen die vanaf 1 januari 2022 worden ingediend. Een overzicht van voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie op isolatiemaatregelen, de subsidiebedragen per m2 en isolatiewaardes vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Let op 

Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen.

Subsidie aanvragen

U kunt uw subsidie aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar kunt u meer informatie vinden over de energiebesparende maatregelen, de voorwaarden en het aanvraag proces van de subsidie.

Mogelijkheden voorfinancieren isolatie

Bent u van plan om uw woning te isoleren om uw huis energiezuiniger te maken? Dan kunt u gebruikmaken van het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds is opgericht voor huiseigenaren om slim te investeren in energiebesparende maatregelen in de eigen woning. Hierdoor krijgt u een lagere energierekening en wordt de woningwaarde met een beter energielabel beoordeeld. Van het Nationaal Energiebespaarfonds ontvangt u een lening voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie of vloerisolatie tegen een aantrekkelijke rente. Zo kunt u dit jaar al beginnen met besparen op uw energieverbruik! Wilt u weten wat het Nationaal Energiebespaarfonds precies is en voor welke energiebesparende maatregelen u dit kunt inzetten? Lees hier alles over het Nationaal Bespaarfonds.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie? Neem contact met ons op! Onze adviseurs zitten voor u klaar om al uw vragen over de verschillende soorten isolatie te beantwoorden.

Takkenkamp is geen subsidie verstrekkende partij en wijst daarbij altijd naar de website van het RVO voor actuele informatie over algemene subsidie op isolatie.

Meer weten?

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen wat betreft het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op.

Persoon9