Koudebrug

Wat is het, oplossen en voorkomen

Vocht in de woning

Een koudebrug (ook wel thermische brug) in uw woning is onwenselijk. Er gaat namelijk warmte verloren én er is een hogere kans op condensatie en dus vochtplekken in uw woning. Veel mensen weten niet wat een koudebrug  is en misschien wel belangrijker: hoe wordt het voorkomen. We leggen het graag uit.

Heeft u last van een koudebrug en wilt u zo snel mogelijk een oplossing? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor het oplossen van koudebruggen!

Advies op maat
Bodemisolatie inblazen eps parels

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een onderbreking in de isolatielaag van de buitenschil van de woning. Door deze onderbreking kan kou van buiten gemakkelijk naar de binnenzijde van de constructie worden geleid. Veel mensen zijn zich niet bewust van koudebruggen in de constructie van hun woning. Toch hebben veel mensen ermee te maken. Voorbeelden van koudebruggen zijn spouwmuurvervuiling  (gevallen specie of puin in de spouwmuur bijvoorbeeld), vloerplaten die tegen de buitenmuur aanlopen, overgang van de muur naar ramen of deuren, etc. Wat bij al deze voorbeelden het geval is: er vindt een overgang plaats van goed geïsoleerde delen naar slecht of helemaal niet geïsoleerde delen. Hierdoor ontstaat als het ware een gat in de isolatie. Door dit gat gaat veel warmte verloren en moet er meer moeite worden gedaan om een ruimte te verwarmen.

Met een warmtecamera is goed te zien op welke plekken in de buitenschil van de woning koudebruggen zitten. Ook kunt u door met uw hand over een buitenmuur te gaan, voelen op welke plekken er een temperatuurverschil is.

vochtinwoning_Tvv

Problemen door een koudebrug

Een koudebrug is de veroorzaker van de volgende problemen:

  • Warmteverlies. Door de onderbreking in de isolatielaag treedt er warmteverlies op. Meerdere thermische bruggen kunnen dus de reden zijn van extra energiekosten.
  • Vochtproblemen. Op de plek waar de koudebrug zit, is meer condensatie. Door die condensatie ontstaat vocht waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan in de woning (bijvoorbeeld in hoeken of op de binnenmuur ter hoogte van de spouwvervuiling). Hierdoor kunnen schimmels hun gang gaan. Heeft u dus vocht- en schimmel problemen in uw woning? Een koudebrug kan de veroorzaker zijn!

Koudebrug oplossen en voorkomen

In veel gevallen is een thermische brug te voorkomen. De beste oplossing is natuurlijk om al bij het ontwerp van de woning koudebruggen te vermijden. Maar een veel voorkomende koudebrug: spouwmuurvervuiling, is ook makkelijk te voorkomen. Voordat u de spouwmuren van uw woning laat isoleren, is het van groot belang deze vervuiling te laten verwijderen. Bij Takkenkamp regelen wij dit voor u. Wanneer de spouw leeg is gemaakt, kan er geen onderbreking in de isolatie meer ontstaan. Om erachter te komen of er vervuiling in de spouw is, voeren wij altijd een grondig spouwmuur onderzoek uit.

Een belangrijke tip in het voorkomen van de koudebrug: laat alle vormen van isolatie naadloos op elkaar aansluiten. Zorg ervoor dat leidingwerk in de muur de isolatie niet onderbreekt, laat muur- en vloerisolatie goed in elkaar overlopen en zorg dat rondom ramen en deuren ook een goede isolatieoplossing wordt aangebracht.

Advies op maat?

Heeft u last van een koudebrug en wilt u dit opgelost hebben? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Adviesgesprek aanvragen