Vocht in huis en vochtproblemen

Problemen met vocht in huis

Herkennen, gevolgen, oorzaken & oplossen

Vocht in huis en vochtproblemen zijn in veel huishoudens aan de orde. Deze problemen kunnen vervelende gevolgen hebben. Om te weten hoe u vochtproblemen kunt oplossen en voorkomen is het allereerst goed om te weten hoe u vochtproblemen kunt herkennen, om de mogelijke gevolgen te begrijpen, oorzaken te achterhalen èn passende oplossingen te vinden.


Direct vrijblijvend advies over de voordelen van isolatie bij vocht in huis ontvangen?

Hoe herkent u vochtproblemen in huis?

Wellicht bent u zich al bewust dat u een te vochtige woning hebt. Toch is het goed om te weten waar u deze problemen aan kunt herkennen. Op deze manier kunt u namelijk ook heel snel bepalen hoe groot de problemen daadwerkelijk zijn. Omdat u er snel bij bent kunt u de schade beperken.

Enkele aanwijzingen voor vochtproblemen zijn:
  • De was droogt relatief langzaam.
  • Na het douchen of het nemen van een bad blijft het vocht langer op de tegels zitten.
  • Vocht is zichtbaar op de muren.
  • (Beginnende) schimmelplekken op de muur, plafond of vloer.
  • Druppels of condens tegen het glas van de ramen of de kozijnen.
  • Uw energieverbruik stijgt.
vochtinwoning_Tvv

Algemene gevolgen van vocht in huis

Het is goed om te weten wat de gevolgen kunnen zijn van vochtproblemen in huis. De 6 meest voorkomende gevolgen van een vochtige woning zijn:

1. Warmte vloeit sneller weg uit huis = meer stookkosten

Misschien wel het vervelendste gevolg: als er sprake is van overmatig vocht in huis, stroomt de warmte veel sneller weg waardoor u meer gaat stoken. En dat gaat u uiteindelijk natuurlijk voelen in uw portemonnee.

2. Schimmel- en zwamvorming

Wanneer er zich vocht ophoopt op de muur, aan het plafond of op de vloer is er een kans dat er schimmelplekken en zwamplekken ontstaan. De kans hierop is nog groter als er geen goede ventilatie is en het vocht dus niet weg kan. Buiten het feit dat schimmels en zwammen er natuurlijk niet bepaald uitnodigend uitzien, kunnen ze ook nadelige gevolgen voor uw gezondheid hebben.

3. Houtrot

Ook houtrot is een vervelend gevolg van vocht in huis. Vocht dat zich in huis verspreid kan zich ook verspreiden op houten balken en houten vloerdelen als deze aanwezig zijn. Als er niet op tijd wordt ingegrepen, verspreidt houtrot zich steeds verder en kan grote gevolgen hebben voor de constructie van uw woning.

4. Last van ongedierte

Schimmels en zwammen zijn natuurlijk een broedplaats voor ongedierte. In het ergste geval trekken de schimmelplekken ongedierte zoals houtworm, zilvervisjes en kakkerlakken aan. Om nog maar te zwijgen over ratten en muizen.

Om nog even terug te komen op de zilvervisjes: als dit ongedierte de vochtige plekken weet te vinden, krioelt het vervolgens door uw hele huis. Kijk er dan ook niet raar van op als u deze beestjes in de slaapkamer treft. Zilvervisjes gaan alleen ’s nachts op pad en hoewel ze niet direct schadelijk zijn voor uw gezondheid, kunnen ze wel schade toebrengen aan meubels en behang.

5. Formaldehyde

Formaldehyde, ook wel spaanplaatgas genoemd, is een giftig gas en is verwerkt in veel toepassingen. Zo vindt u deze giftige stof vaak in meubels, keukens, gordijnen, vloerbedekking en spaanplaten. Als een woning geen vochtproblemen heeft dan is formaldehyde onschuldig.

Maar op het moment dat u last heeft van teveel vocht in huis, dan kan het zijn dat formaldehyde vrijkomt. Als u het vermoeden hebt dat u vochtproblemen heeft en u ruikt een constante, doordringende geur, dan kan het goed zijn dat er spaanplaatgas is vrijgekomen.

In het ergste geval veroorzaakt dit hoofdpijn of irritatie aan keel, neus of ogen. Meer informatie over formaldehyde leest u in dit artikel van VGGM.nl.

6. Uw gezondheid(!)

U denkt er misschien niet direct aan, maar vochtproblemen in huis kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Een vochtig huis kan schadelijk zijn voor de longen en luchtwegen. De belangrijkste gezondheidsrisico’s van een vochtig huis:

  • Allergieën: Denk aan allergie voor de huisstofmijt en/of zilvervisjes.
  • Astma: De belangrijkste oorzaken van astma zijn pollen en huisstofmijt. En laat huisstofmijt nu net een van de ongediertes zijn die voorkomen in een vochtige omgeving.
  • Chronische Rhinitis (hooikoorts): De chronische variant van hooikoorts wordt veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, een te vochtige omgeving of de gevolgen van een te vochtige ruimte (schimmels en zwammen).
schimmelinwoning

Meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis

Een te vochtig huis kan zich op verschillende plekken in en rondom het huis tonen. Vaak is de oorzaak van de vochtophoping afkomstig van een drietal plekken in huis:

 

1. Vocht uit de vloer of kruipruimte

Vocht wat via de vloer in het huis terechtkomt, wordt vaak veroorzaakt door slechte vloer- en/of kruipruimteisolatie. Wanneer een van de twee of beide niet goed geïsoleerd zijn, kan vocht zich eenvoudig een weg naar boven banen en verdampt dan via de spleten in de vloer van het huis. Hierdoor kan er er wel 1 tot 10 liter vocht per dag in de lucht van het huis terecht komen. Als er onvoldoende geventileerd wordt, dan slaat het tegen de muren en/of ramen van het huis wat weer kan leiden tot vocht-, schimmelplekken en ongedierte. Bovendien zorgt dit vocht ervoor dat de muren slecht verwarmd kunnen worden met als gevolg dat u meer moet stoken om het huis op de juiste temperatuur moet krijgen. Ten slotte tast het ook nog eens houten balken en vloerdelen aan met houtrot tot gevolg en kunnen metalen leidingen in de kruipruimte gaan roesten en scheuren. Het spreekt voor zich dat dit niet wenselijk is.
 
Oplossingen bij vocht uit de vloer of kruipruimte

Om van een een vochtige kelder of kruipruimte af te komen, zijn meerdere oplossingen mogelijk.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimteisolatie is eigenlijk een verzamelnaam voor twee soorten  isolatie: vloerisolatie en bodemisolatie. Het verschil leggen we hieronder uit:

  • Vloerisolatie: De beste oplossing, om vocht afkomstig van de vloer of kruipruimte te voorkomen, is vloerisolatie. Bij vloerisolatie wordt de bovenkant van de kruipruimte geïsoleerd zodat vocht en kou zich geen weg meer kunnen banen tussen de spleten en kieren van de vloer. Uw woning is daardoor droger en warmer. Vloerisolatie is verreweg de beste en meest efficiënte manier om vocht en kou uit de vloer tegen te gaan. Alles over  vloerisolatie vindt u hier.
  • Bodemisolatie: Andere manier om vocht en koud door de vloer tegen te gaan is bodemisolatie. Bij bodemisolatie isoleert u de onderkant van de kruipruimte zodat vocht en kou, dat direct afkomstig van onder de kruipruimte, minder makkelijk in de kruipruimte terecht komen. Met als gevolg dat er minder vocht en kou door de vloer het huis in komt. We raden bodemisolatie eigenlijk alleen aan als vloerisolatie geen optie is. Dat geldt grofweg alleen voor woningen waar de kruipruimte lager is dan 50 cm. In andere gevallen adviseren we vloerisolatie. Lees hier meer informatie over kijk hier alles  bodemisolatie.


Kruipruimte ventilatie

Een andere oplossing is het beter ventileren van de kruipruimte of kelder. Het maken van extra ventilatiepunten in de kruipruimte of in de kelder behoort dan tot de mogelijkheden. Zijn deze ventilatiepunten er al, maar is er toch nog sprake van een vochtige kelder of kruipruimte? Dan is kruipruimte isolatie het beste alternatief.

2. Vocht uit de muren of optrekkend vocht op de muur

Meestal resulteren vochtproblemen in huis het eerst in vochtige muren of optrekkend vocht op de muur. Verschillende oplossingen zijn mogelijk:

Spouwmuur isolatie

Is de woning nog niet voorzien van spouwmuurisolatie? Dan is dit wellicht de beste oplossing, zeker als het vocht van buiten komt. Bent u niet zeker waar het vocht precies vandaan komt? Ontvang dan hier gratis en vrijblijvend isolatieadvies van een van onze specialisten.

Afhankelijk van het type woning, verdient u de investering voor spouwmuurisolatie over het algemeen al terug binnen 3 tot 5 jaar. Bovendien geeft de overheid jaarlijks subsidies om tegemoet te komen in de kosten voor spouwmuurisolatie. Deze duurzame oplossing zorgt ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en houdt in de zomer de warmte buiten. In de winter hoeft u dus minder te stoken waardoor u ook weer geld bespaart op uw energierekening. Een duurzame oplossing voor uw woning, het milieu en uw portemonnee! Bekijk hier alle informatie over spouwmuurisolatie van Takkenkamp. En lees hier meer over of u in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie.

Betere ventilatie

Ook voor vochtige muren geldt dat betere ventilatie een oplossing kan zijn. Als het vocht namelijk niet weg kan, dan ontstaat er sneller schimmel en wordt de kans op ongedierte vergroot. Extra ventilatieroosters bijplaatsen is dan een mogelijke oplossing.

Mechanische ventilatie

Ventilatie is bij na-isoleren erg belangrijk en wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker nu woningen geïsoleerd worden met hogere Rc waardes. Mechanische ventilatie wordt daarom ook steeds belangrijker om vocht af te voeren uit de woning. Lees meer over ventilatie.

Enkelglas of dubbelglas vervangen voor hoogrendementsglas (HR++/Triple glas)

Is er in de ruimte met vochtige muren nog sprake van enkelglas? Dan helpt het om deze ramen te vervangen voor hoogrendementsglas. 

Hoogrendementsglas is verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder:

  1. HR-glas: Dit is een standaard variant van hoogrendementsglas met een coating op één van de glaslagen, die warmte weerkaatst naar de binnenruimte van de woning.

  2. HR+ glas: Dit type glas heeft een verbeterde isolerende werking ten opzichte van standaard HR-glas. Het heeft een extra warmte-reflecterende coating en een bredere spouw.

  3. HR++ glas: Dit is een van de meest voorkomende varianten van hoogrendementsglas. Het heeft een nog betere warmte-isolatie dankzij een extra gasvulling en verbeterde coatings op beide glaslagen.

  4. HR+++ glas (triple glas): Dit is de meest geavanceerde variant van hoogrendementsglas, bestaande uit drie glaslagen met dubbele coatings en twee gasgevulde spouwen. Triple glas biedt de hoogste mate van isolatie en draagt bij aan een zeer energiezuinige woning.

Het gebruik van hoogrendementsglas kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren, omdat het helpt om warmteverlies via ramen te verminderen. Dit draagt niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar ook aan een hoger comfortniveau in huis en een verminderde CO2-uitstoot.

Klimaatverf gebruiken

Het gebruik van klimaatverf is meer symptoombestrijding dan dat het vochtproblemen bij de wortel aanpakt. Klimaatverf zorg ervoor dat er veel minder vocht wordt opgenomen dan bij reguliere verf. Klimaatverf staat bekend om zijn ademende eigenschappen, wat betekent dat vocht en waterdamp door de verflaag kunnen passeren. Dit kan helpen bij het voorkomen van vochtproblemen en schimmelvorming in gebouwen. Het gebruik van klimaatverf kan een waardevolle stap zijn voor het verduurzamen van woningen en gebouwen, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan een gezonder binnenklimaat en een verminderde impact op het milieu.

 

3. Vocht afkomstig van het dak of plafond

Ook het plafond of het dak kan een broedplek voor vocht en condens zijn. Afhankelijk van de oorzaak, zijn vochtplekken tegen het plafond of tegen het dak niet altijd op te lossen met isolatie. 

Oorzaken & oplossingen bij een vochtig dak of plafond

Wanneer er overmatig veel vocht aan het plafond of van onder het dak komt dan kunnen daar over het algemeen twee oorzaken aan ten grondslag liggen:

Oplossing bij lekkage

Vooral bij wat oudere huizen en huizen met een plat dak bestaat de kans dat er in de loop van de jaren lekkage optreedt. Er ontstaan dan vochtplekken aan het plafond of aan de (gevel)muren in de buurt van het plafond/dak. Als er sprake is van lekkage dan moeten er maatregelen genomen worden om het dak en plafond weer waterdicht te maken. Heeft u het gevoel dat er sprake is van lekkage? Schakel hier dan een specialist voor in.

Dakisolatie

In sommige gevallen ontstaat er condensatie en vochtvorming rondom het dak, het plafond en/of de spouwmuren omdat het dak niet (goed) geïsoleerd is. Is uw dak dus nog niet geïsoleerd en heeft u wel last van vocht of condensatie rondom het plafond, dak of de spouwmuren? Dan is dakisolatie dus mogelijk de oplossing. Lees hier meer over dakisolatie.

Meer weten?

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen wat betreft het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen