Vochtproblemen

Vocht in huis en vochtproblemen

Herkennen, gevolgen, oorzaken & oplossen

Vocht in huis en vochtproblemen zijn in veel huishoudens aan de orde. En vocht in huis kunnen verschillende vervelende gevolgen hebben. Om te weten hoe u dit soort problemen de kop in kunt drukken is het allereerst goed om te weten hoe u vochtproblemen kunt herkennen, welke gevolgen vochtproblemen met zich mee kunnen brengen, wat de meest voorkomende oorzaken zijn èn hoe u hier korte metten mee kunt maken. Het artikel is opgedeeld in meerdere delen. Klik hieronder op een onderdeel om direct de informatie te lezen.

 • Hoe herkent u vochtproblemen
 • Algemene gevolgen van vocht in huis
 • Meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis en tips om het op te lossen huis

Direct vrijblijvend advies over de voordelen van isolatie bij vocht in huis ontvangen?

Hoe herkent u vochtproblemen in huis?

Hoewel u zich waarschijnlijk al bewust bent van het feit dat u een te vochtige woning hebt, is het goed om te weten waar u deze problemen aan kunt herkennen. Als u dit weet, dan kunt u namelijk ook heel snel bepalen hoe groot de problemen daadwerkelijk zijn en kunt u er bovendien voor zorgen dat u er snel bij bent en of de schade derhalve meevalt.

 • De was droogt relatief langzaam.
 • Na het douchen of het nemen van een bad blijft het vocht langer op de tegels zitten.
 • Vocht is zichtbaar op de muren.
 • (Beginnende) schimmelplekken op de muur, plafond of vloer.
 • Druppels of condens tegen het glas van de ramen of de kozijnen.
 • Uw energieverbruik stijgt.
vochtinwoning_Tvv

Algemene gevolgen van vocht in huis

Allereerst is het goed om te weten wat de gevolgen kunnen zijn van vochtproblemen in huis. De 6 meest voorkomende gevolgen van vocht in huis zijn:

1. Warmte vloeit sneller weg uit huis = meer stookkosten

Misschien wel het vervelendste gevolg: als er sprake is van overmatig vocht in huis, stroomt de warmte veel sneller weg waardoor u meer gaat stoken. En dat gaat u uiteindelijk natuurlijk voelen in uw portemonnee.

2. Schimmel- en zwamvorming

In zekere zin voelt u de schimmel- en zwamvorming als gevolg van vocht indirect natuurlijk ook in uw portemonnee. Wanneer er zicht vocht ophoopt op de muur, aan het plafond of op de vloer is er een kans dat er schimmelplekken en zwamplekken ontstaan, helemaal als er geen goede ventilatie is en het vocht dus niet weg kan. Buiten het feit dat schimmels en zwammen natuurlijk niet bepaald uitnodigen moet u hier op den duur natuurlijk wat aan gaan doen.

3. Houtrot

Ook houtrot is een vervelend gevolg van vocht in huis. Vocht dat zich in huis verspreid kan zich ook verspreiden op houten balken en houten vloerdelen als deze aanwezig zijn.

4. Last van ongedierte

Schimmels en zwammen zijn natuurlijk een broedplaats voor ongedierte. In het ergste geval trekken de schimmelplekken ongedierte als houtworm, zilvervisjes en kakkerlakken aan. Om nog maar te zwijgen over ratten en muizen.

Om nog even terug te komen op de zilvervisjes: als dit ongedierte de vochtige plekken weet te vinden, krioelt het vervolgens door uw hele huis. Kijk er dan ook niet raar van op als u deze beestjes in de slaapkamer treft. Zilvervisjes gaan alleen ’s nachts op pad en hoewel ze niet direct schadelijk zijn voor uw gezondheid, kunnen ze wel schade toebrengen aan meubels en behang.

5. Formaldehyde

Formaldehyde, ook wel spaanplaatgas genoemd, is een giftig gas en is verwerkt in veel toepassingen. Zo vindt u deze giftige stof vaak in meubels, keukens, gordijnen, vloerbedekking en spaanplaten. Als een woning geen vochtproblemen heeft dan is formaldehyde onschuldig.

Maar op het moment dat u last heeft van teveel vocht in huis, dan kan het zijn dat formaldehyde vrijkomt. Als u het vermoeden hebt dat u vochtproblemen heeft en u ruikt een constante, doordringende geur, dan kan het goed zijn dat er spaanplaatgas is vrijgekomen.

In het ergste geval veroorzaakt dit hoofdpijn of irritatie aan keel, neus of ogen. Meer informatie over formaldehyde leest u in dit artikel van VGGM.nl.

6. Uw gezondheid(!)

U denkt er misschien niet direct aan maar vochtproblemen in huis kunnen wel degelijk schade aan uw gezondheid toebrengen. Zo is een vochtig huis schadelijk voor de longen en luchtwegen. De belangrijkste gezondheidsrisico’s van een vochtig huis:

 • Allergieën: Denk aan allergie voor de huisstofmijt en/of zilvervisjes.
 • Astma: De belangrijkste oorzaken van astma zijn pollen en huisstofmijt. En laat huisstofmijt nu net een van de ongediertes zijn die voorkomen in een vochtige omgeving.
 • Chronische Rhinitis (hooikoorts): De chronische variant van hooikoorts wordt veroorzaakt door een slecht geventileerde omgeving, een te vochtige omgeving of de gevolgen van een te vochtige ruimte (schimmels en zwammen).
schimmelinwoning

Meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis

Een te vochtig huis kan zich op verschillende plekken in en rondom het huis tonen. Vaak is de oorzaak van de vochtophoping afkomstig van een drietal plekken in huis:

 

1. Vocht uit de vloer / kruipruimte

Vocht wat via de vloer in het huis terecht komt heeft vaak te maken met slechte vloer- en/of kruipruimte isolatie. Wanneer een van de twee of beide niet goed geïsoleerd zijn gaat kon het vocht zich eenvoudig en weg naar boven banen. Het vocht verdampt dan via de spleten in de vloer van het huis. Hierdoor kan er er wel 1 tot 10 liter vocht per dag in de lucht van het huis terecht komen. Als dit vocht niet voldoende geventileerd wordt, dan slaat het tegen de muren en/of ramen van het huis. Zoals eerder benoemd kan dit leiden tot vocht- en schimmelplekken en ongedierte. Bovendien zorgt dit vocht ervoor dat de muren slecht verwarmd worden en waardoor u dus meer moet stoken om het huis op de juiste temperatuur moet krijgen. Ten slotte tast het ook nog eens houten balken en vloerdelen aan met houtrot tot gevolg en kunnen metalen leidingen in de kruipruimte gaan roesten en scheuren. Het spreekt voor zich dat dit niet wenselijk is.
 
Vocht uit de vloer / kruipruimte oplossingen

De hamvraag is natuurlijk: hoe komt u af van een vochtige kelder of kruipruimte? Er zijn over het algemeen meerdere oplossingen voor te bedenken.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie is eigenlijk een verzamelnaam voor twee soorten  isolatie: vloerisolatie en bodemisolatie. Het verschil leggen we hieronder uit:

 • Vloerisolatie: De beste oplossing voor vocht afkomstig van de vloer of kruipruimte is vloerisolatie. Bij vloerisolatie wordt de bovenkant van de kruipruimte geïsoleerd zodat vocht en kou zich geen weg meer kunnen banen tussen de spleten en kieren van de vloer. Uw woning is daardoor droger en warmer. Vloerisolatie is verreweg de beste en meest efficiënte manier om vocht en kou uit de vloer tegen te gaan. Alles over o.a. kosten, subsidies en terugverdientijd van vloerisolatie vindt u hier.
 • Bodemisolatie: Andere manier om vocht en koud door de vloer tegen te gaan is bodemisolatie. Bij bodemisolatie isoleert u de onderkant van de kruipruimte zodat vocht en kou, dat direct afkomstig van onder de kruipruimte, minder makkelijk in de kruipruimte terecht komen. Met als gevolg dat er minder vocht en kou door de vloer het huis in komt. We raden bodemisolatie eigenlijk alleen aan als vloerisolatie geen optie is. Dat geldt grofweg alleen voor woningen waar de kruipruimte lager is dan 50 cm. In andere gevallen adviseren we vloerisolatie. Bekijk hier alles over o.a. kosten, subsidies en terugverdientijd van bodemisolatie.

 

Kruipruimte ventilatie

Oplossing 2 is het beter ventileren van de kruipruimte of kelder. Het maken van extra ventilatiepunten in de kruipruimte of in de kelder behoort dan tot de mogelijkheden. Zijn deze ventilatiepunten er al, maar is er toch nog sprake van een vochtige kelder of kruipruimte? Dan is kruipruimte isolatie het beste alternatief.

2. Vocht uit de muren / optrekkend vocht op de muur

Meestal resulteren vochtproblemen in huis het eerst in vochtige muren of optrekkend vocht op de muur. Verschillende oplossingen zijn mogelijk:

Spouwmuur isolatie

Is de woning nog niet voorzien van spouwmuurisolatie? Dan is dit wellicht de beste oplossing, zeker als het vocht van buiten komt. Bent u niet zeker waar het vocht precies vandaan komt? Ontvang dan hier gratis en vrijblijvend isolatieadvies van een van onze specialisten.

Als spouwmuurisolatie de juiste oplossing is, dan verdient u deze investering, afhankelijk van het type woning, al terug binnen 3 tot 5 jaar. Bovendien geeft de overheid jaarlijks subsidies uit om tegemoet te komen in de kosten voor spouwmuurisolatie. Het zorgt er namelijk voor dat u minder hoeft te stoken en is derhalve een duurzame oplossing. Bekijk hier alle informatie over spouwmuurisolatie van Takkenkamp. En lees hier meer over of u in aanmerking komt voor isolatie subsidie.

Betere ventilatie

Ook voor vochtige muren geldt dat betere ventilatie een oplossing kan zijn. Als het vocht namelijk niet weg kan, dan ontstaat er sneller schimmel en wordt de kans op ongedierte vergroot. Extra ventilatieroosters bijplaatsen kan dan een oplossing zijn.

Mechanische ventilatie

Ventilatie is bij na-isoleren erg belangrijk en wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker nu woningen geïsoleerd worden met hogere Rc waardes. Mechanische ventilatie wordt daarom ook steeds belangrijker om vocht af te voeren uit de woning. Lees meer over ventilatie.

Enkelglas of dubbelglas vervangen voor hoogrendementsglas (HR++/Triple glas)

Is er in de ruimte met vochtige muren nog sprake van enkelglas? Dan helpt het om deze ramen te vervangen voor dubbelglas.

Klimaatverf gebruiken

Het gebruik van klimaatverf is meer symptoombestrijding dan dat het vochtproblemen bij de wortel aanpakt. Klimaatverf zou ervoor moeten zorgen dat er veel minder vocht wordt opgenomen dan bij reguliere verf. Volgens de producent zelf blijkt o.a. dat het gebruik van klimaatverf:

 • Zorgt voor een hogere temperatuur bij gelijkblijvende thermostaat instellingen. De stookkosten liggen daardoor ca. 15% lager.
 • Zorgt voor een lagere luchtvochtigheid.

 

3. Vocht afkomstig van het dak / plafond

Ook het plafond of het dak kan een broedplek voor vocht en condens zijn. Maar vochtplekken tegen het plafond of tegen het dak zijn niet altijd op te lossen met isolatie. Dat heeft te maken met de oorzaak van het vocht.

Vochtig dak / plafond oorzaken & oplossingen

Wanneer er overmatig veel vocht aan het plafond of van onder het dak komt dan kunnen daar over het algemeen twee oorzaken aan ten grondslag liggen:

Oplossing bij Lekkage

Vooral bij wat oudere huizen en huizen met een plat dak is er een kans dat er in de loop van de jaren lekkage optreedt. Er ontstaan dan vaak vochtplekken aan het plafond of aan de (gevel)muren in de buurt van het plafond/dak. Als er sprake is van lekkage dan zullen er maatregelen genomen moeten worden om het dak en plafond weer waterdicht te maken. Heeft u het gevoel dat er sprake is van lekkage? Schakel hier dan een specialist voor in.

Dakisolatie

Maar de oorzaak kan ook “simpeler” zijn. In sommige gevallen ontstaat er condensatie en vochtvorming rondom het dak, het plafond en/of de spouwmuren omdat het dak niet (goed) geïsoleerd is. Is uw dak dus nog niet geïsoleerd en heeft u wel last van vocht of condensatie rondom het plafond, dak of de spouwmuren? Dan kan dakisolatie de oplossing zijn. Alles over dakisolatie, inclusief kosten, subsidie en terugverdientijd vindt u op onze pagina over dakisolatie.

Meer weten?

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen wat betreft het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen