Houtwol isolatie

Een ecologische manier van isoleren

Let op: Takkenkamp Isolatie gebruikt zelf geen houtwol voor isolatie van woningen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van isolatie voor uw woning? Onze isolatieadviseurs geven u graag advies op maat.

houtwol2

Wat is houtwol isolatie?

Houtwol isolatie wordt gezien als een ecologische manier van isoleren. Het isolatiemateriaal is afkomstig is van duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Daarnaast is het materiaal ook volledig recyclebaar, cradle to cradle dus.

Hoe wordt houtwol gemaakt?

Houtwol wordt gemaakt van sparrenhout. Omdat het gebruikte sparrenhout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is, is het hout PEFC gecertificeerd. Dunne houtvezels van dit sparrenhout worden vermengd met een natuurlijk bindmiddel en een waterafstotende stof. Vervolgens wordt dit samengeperst tot een zogenoemde houtwolplaat. Ten slotte worden de isolatieplaten gedroogd in een oven.

Tijdens het productieproces wordt er bijna alleen maar gebruik gemaakt van ecologische grondstoffen en natuurlijke middelen. Slechts in een aantal gevallen worden de houtvezelplaten voorzien van ammoniumfosfaat om het materiaal brandwerend en schimmelwerend te maken. Welke stoffen er tijdens het productieproces aan de isolatieplaten worden toegevoegd, is afhankelijk van het merk en de type vezelplaat.

Waar wordt houtwol mee geïsoleerd?

Houtwol isolatie kan voor zowel binnen- als buitengebruik worden ingezet. Deze vorm van isolatie wordt met name gebruikt als vloerisolatiebinnenmuurisolatiedakisolatie, plafondisolatie en gevelisolatie. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als onderdak.

Typen houtwol isolatieplaten

De houtwol isolatie platen komen in twee vormen voor. Zo bestaat er een flexibele isolatieplaat die geschikt is voor het isoleren van daken, vloeren en muurisolatie. De tweede variant betreft een stevige en stabiele isolatieplaat. Deze isolatieplaten dienen met name als onderdak. Deze stevige houtvezel platen zijn ook geschikt voor de afwerking van de isolatie van de vloeren, daken en muren. Binnen deze categorie vallen ook houtwolcementplaten. Houtwolcementplaten bestaan uit lange houtvezels welke gebonden zijn met cement of magnesiet. Doordat het materiaal warmte opslaat en afstoot heeft het een ademend effect. Hierdoor zijn de zogenoemde HWC platen voorzien van een thermische werking.

Wat is de isolatiewaarde?

Houtwol heeft een zeer hoge isolatie waarde van 0,038 – 0,045 W/mK. Deze hoge isolatiewaarde brengt veel voordelen met zich mee, zoals hieronder staat beschreven.

Voordelen isolatieplaten

Bent u op zoek naar een ecologisch verantwoorde manier van isoleren? Dan is houtwol isolatie een zeer geschikte keus. Naast de ecologische waarde van het isolatiemateriaal kan houtwol isolatie u nog veel meer voordelen bieden:

  • Omdat de isolatieplaten vrij flexibel zijn, zijn ze makkelijk op te snijden en zagen. Daarnaast zijn ze ook makkelijk aan te brengen.
  • Houtwol staat erom bekend een hoge warmte-opslag capaciteit te hebben.
  • Houtwol heeft een geluiddempende werking.
  • Ook heeft houtwol een goede vochtregulerende werking en is het dampopen waardoor vochtvorming en schimmel in huis worden tegengegaan.
  • Houtwol is een zeer brandveilige isolatie keuze.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen