Purschuim & Pur Isolatieplaten

Alles over purschuim als isolatiemateriaal

Aangenaam woonclimaat

Creëer een aangenaam klimaat in je huis door je woning goed te isoleren met purschuim of pur isolatieplaten. PUR is één van de meest gebruikte, eenvoudige en effectieve isolatie methoden om je woning te isoleren. Benieuwd waarom? Lees dan snel verder.

Takkenkamp Groep-335-1-min

Wat is PUR isolatie?

PUR is de afkorting van polyurethaan en is een van de meestgebruikte isolatiematerialen. PUR heeft namelijk een zeer hoge isolatiewaarde en is bovendien relatief eenvoudig aan te brengen. Dit hangt echter wel af van de vorm van PUR die gebruikt wordt. Pur isolatie wordt voornamelijk ingezet bij dakisolatie en vloerisolatie. Het is tegenwoordig een van de beste isolatiematerialen.

Welke soorten PUR isolatie zijn er?

 • Purschuimgel
 • Gespoten purschuim uit een spuitbus
 • Purisolatieplaten

Zowel purschuimgel als gespoten purschuim uit een spuitbus worden als vloeistof gelei aangebracht. Zodra deze gelei is uitgehard is het belangrijk dat er geen huidcontact plaatsvindt. Purschuimgel wordt meestal ingezet voor spouwmuurisolatie. De purschuimgel wordt onder hoge temperatuur en druk aangebracht. Gespoten purschuim wordt als verneveld isolatiemateriaal op het oppervlak aangebracht. Hierbij heeft de isoleerder ook extra bescherming nodig. Het aanbrengen van purschuim in een vloeibare vorm is het meest effectief omdat deze vorm het best bij alle hoekjes en gaatjes kan en daardoor de ruimte het best afdicht.

Een andere veelgebruikte vorm zijn PUR isolatieplaten. Deze bestaan uit synthetische materialen en worden door middel van een kliksysteem gemakkelijk in elkaar gezet. De ruimte die ontstaat tussen de isolatieplaten en de muur kunnen worden opgevuld met purschuim zodat de doorgang van vocht en kou in de woning wordt beperkt. Pur isolatieplaten worden voornamelijk ingezet voor de isolatie van spouwmuren, vloeren en daken.

 • Isolatiewaarde van purschuim

  De isolatiewaarde is een belangrijke graadmeter voor de effectiviteit van het isolatiemateriaal. De isolatiewaarde van gespoten purschuim en pur isolatieplaten is afhankelijk van de laagdikte van zowel het schuim als de plaat. Purschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde (Lambda-waarde, 0,023).

 • Voordelen van purschuim

  Gespoten purschuim is een van de meest efficiënte en gemakkelijk isolatiemethodes en is zowel voor bestaande als nieuwbouwwoningen een ideale isolatieoplossing. Purschuim is erg gebruiksvriendelijk en kan snel en gemakkelijk aan worden gebracht. Bovendien vult PUR de te isoleren ruimte optimaal doordat het een maximale luchtdichtheid heeft. Hierdoor worden hoekjes en kiertjes naadloos afgedicht. Het vermindert de geluidsoverlast in huis en heeft een lange levensduur. Purschuim is waterdicht en kan daardoor vocht onder de vloer tegengaan, teven kan het je tot wel 30% op je energiekosten in huis besparen.

De voordelen van purschuim

 • Gebruiksvriendelijk
 • Snel en eenvoudig aan te brengen
 • Maximale luchtdichtheid
 • Vermindert geluidsoverlast
 • Lange levensduur
 • Waterdicht
 • Bespaart tot 30% op energiekosten
 • Brandveilig


De voordelen van pur isolatieplaten

 • PUR isolatieplaten hebben vaak een kliksysteem waardoor ze makkelijk en snel in elkaar te zetten zijn.
 • Ze zijn door het kliksysteem gemakkelijk te verwijderen en te vervangen.
 • De isolatiewaarde van pur isolatieplaten is heel constant waardoor het isolatiemateriaal erg lang meegaat.
 • Nadelen

  Er zitten weinig tot geen nadelen aan het gebruik van purschuim als isolatiemateriaal in uw woning of pand. Wel bent u volgens de voorschriften verplicht om tijdens het isoleren, en tot minimaal twee uur nadat de isolatiewerkzaamheden zijn afgerond, de woning te verlaten. Dit is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat u in contact komt met stoffen die vrij kunnen komen tijdens het isoleren met purschuim. Verder kan purschuim wat geuroverlast veroorzaken. Deze geur verdwijnt echter snel weer.

  Een nadeel bij het gebruik van pur isolatieplaten is dat deze vaak niet naadloos aansluiten op de muur waardoor purschuim moet worden ingezet om de kieren op te vullen. Anders is er een kans dat vocht en kou alsnog via de kiertjes de woning binnen kunnen komen.

 • Is PUR isolatie schadelijk voor de gezondheid?

  PUR is een veelgebruikt isolatiemateriaal en er zijn negatieve geluiden over het isolatiemateriaal. Het zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Is PUR daadwerkelijk slecht voor de gezondheid of is het veilig? Waarom gaat het in sommige gevallen mis? Je leest er alles over in ons artikel: Is purschuim schadelijk voor de gezondheid of veilig?

 • Wat kost purschuim isolatie?

  Purschuim is een eenvoudige en betaalbare oplossing voor het temperatuur- en weersbestendig maken van uw woning. De kosten voor het isoleren met behulp van purschuim is in de eerste plaats afhankelijk van de oppervlakte van de te isoleren ruimte en de gewenste dikte. Purschuim wordt aangebracht in verschillende laagdiktes. Wij komen graag bij u langs voor een kennismakingsgesprek waarin we de desbetreffende ruimte opmeten om u een zo scherp mogelijk aanbod te geven. Op basis daarvan kunt u uw beslissing maken.

 • Isolatie door Takkenkamp

  Als gecertificeerd isolatiebedrijf  maken onze isoleerders dagelijks gebruik van gespoten purschuim tijdens het isoleren van ruimtes. Met veel professionaliteit en kennis wordt uw woning volledig geïsoleerd en is uw woning bestand tegen alle weersomstandigheden. Neem contact met ons op voor meer informatie en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van verduurzaming? Wij geven graag advies op maat! Vraag een gratis adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen