Binnenmuur isoleren

Verduurzamen? Isolatie is een goede eerste stap.

Minder energiekosten en meer wooncomfort

Wilt u uw huis isoleren en is spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie geen optie? Dan kunt u altijd nog kiezen voor binnenmuur isoleren. Creëer meer wooncomfort en een lagere energierekening met binnenmuurisolatie. Het isoleren van uw binnenmuren is nog altijd beter dan helemaal geen isolatie. Is spouwmuurisolatie wel een optie? Bekijk dan de pagina over spouwmuurisolatie. De kosten hiervan zijn aanzienlijk lager en de terugverdientijd is veel sneller.

Let op: Takkenkamp isoleert geen binnenmuren. U kunt bij ons terecht voor: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie én binnendak isolatie.

Takkenkamp fotografie-188-1-min
 • Hoe werkt binnenmuurisolatie?

  Binnenmuur isolatie is een vorm van gevelisolatie. Bij het plaatsen van binnenmuurisolatie wordt er meestal gewerkt met een voorzetwand. Dit betekent dat er een metalen of houten rooster tegen de draagmuur wordt geplaatst en dat de ruimte tussen de draagmuur en het rooster wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Bovenop het rooster komt dan nog een spaan- of gipsplaat welke weer behangen of beschilderd kan worden. Het is ook mogelijk om gips- of spaanplaten te gebruiken waar al een laag isolatie op aanwezig is. Tot slot moet er nog een dampscherm geplaatst worden tussen het isolatiemateriaal en de uiteindelijke afwerkingen van de muur. Dit dampscherm zorgt er voor dat er geen vocht kan doordringen tot de afwerkingslaag van de muur. Een dampscherm is nodig in elke ruimte, omdat er in elke ruimte vocht circuleert.

 • De nadelen van binnenmuurisolatie

  Het is niet voor niets dat het isoleren van binnenmuren de minst gebruikte optie is om een huis te isoleren. Er kleven namelijk enkele nadelen aan:

  • De isolatie wordt aan de binnenzijde geplaatst, daarom wordt het oppervlak van de kamer iets kleiner.
  • Aangezien de isolatie aan de binnenzijde wordt geplaatst, spreekt het voor zich dat er ook voor een nieuwe afwerking gezorgd moet worden. De muur moet opnieuw behangen en/of geschilderd worden. Dit levert extra kosten op. Aan te raden is om de binnenmuur te isoleren wanneer er al een grondige renovatie gepland staat van bijvoorbeeld het opnieuw laten schilderen van de muren.
  • Soms is het ook noodzakelijk om vensterbanken of radiatoren een stukje te verplaatsen, wat ook weer extra geld kost.
  • In de zomer is het warmer in huis, omdat de warmte minder makkelijk kan doordringen naar buiten.

  Het isoleren van binnenmuren wordt vaak alleen gebruikt als alle andere isolatie mogelijkheden technisch niet haalbaar blijken te zijn.

 • Wat kost binnenmuurisolatie?

  Binnenmuur isoleren is iets goedkoper per m2 dan buitenmuurisolatie. Echter is de terugverdientijd wel iets langer. De goedkoopste optie blijft toch spouwmuurisolatie. Dit is ruim het goedkoopst en is ook het snelste terugverdiend.

  Soort muurisolatie Gemiddelde prijs/m2 (incl. btw)  Gemiddelde terugverdientijd
  Spouwmuurisolatie €20 – €35 4 tot 5 jaar
  Buitenmuurisolatie €100 – €150 13 tot 15 jaar
  Binnenmuurisolatie €50 15 jaar

   

   

   

   

   

   

   

  Voor meer informatie over wat u bespaart per type woning bij spouwmuurisolatie kunt u terecht op onze pagina over spouwmuurisolatie.

 • De voordelen van binnenmuurisolatie

  Ondanks de vele nadelen en het feit dat binnenmuur isoleren vaak één van de laatst gebruikte opties is om uw huis te isoleren heeft het ook een aantal voordelen:

  • In de winter is het eerder warm in uw kamer als uw huis is geïsoleerd met behulp van binnenmuurisolatie. Dit komt doordat de buitenmuur of spouwmuur niet eerst opgewarmd hoeft te worden.
  • Elk moment van het jaar is het mogelijk om uw binnenmuren te laten isoleren. Bij andere soorten isolatie kan het afhankelijk zijn van het weer.
  • Als u in een historisch gebouw woont waar er niks veranderd mag worden aan de buitengevel, dan is binnenmuurisolatie een geschikte optie. De buitengevel blijft dan namelijk zo als die nu is.
  • Het is mogelijk om in fases te werk te gaan. Men kan bijvoorbeeld kiezen om eerst de werkkamer te isoleren en vervolgens pas de woonkamer.

  Desondanks zijn de kosten voor spouwmuurisolatie vele malen lager en is de terugverdientijd aanzienlijk sneller. Wij bieden dan ook geen binnenmuur isolatie aan. Wij bieden alleen spouwmuurisolatie aan.

Adviesgesprek

Isolatie is maatwerk. Ook geïnteresseerd in spouwmuurisolatie? We geven u graag persoonlijk advies op maat. Eén van onze adviseurs komt graag bij u langs om de opties te bespreken.

Persoon19