Varsseveldseweg_106_Buiten_edwinvandegraaf_fotografie-101-1

Project

Voormalig gemeentehuis Ambt Doetinchem

Opdrachtgever: Ambt Doetinchem


In februari van dit jaar zijn wij vanuit Takkenkamp gestart met de volledige restauratie van het voormalige gemeentehuis Ambt-Doetinchem aan de Varsseveldseweg. Het monumentale pand heeft in al die jaren veel verschillende gebruiksdoelen gehad. De laatste negen jaar zat kerkgenootschap Leef! in het pand. Medio februari 2020 start zorgorganisatie Pluryn hier een moeder- en kindhuis.

Historie

Het pand is gebouwd in 1861 als gemeentehuis van Ambt-Doetinchem, de toenmalige zelfstandige gemeente naast Stad Doetinchem. In 1920 gingen beide gemeenten samen verder.

ambt-doetinchem-04

Nieuwe invulling

Het Moeder- en kindhuis van Pluryn gaat bestaan uit meerdere onderdelen. In totaal worden er 19 appartementen gecreëerd, ieder met een eigen badkamer en keukenblok, daarnaast zijn er 2 grote centrale keukens en centrale huiskamers waar onder begeleiding kan worden gekookt.

, provider_name=YouTube, provider_url=https://www.youtube.com/, thumbnail_height=360, thumbnail_url=https://i.ytimg.com/vi/MEFKLD30dGE/hqdefault.jpg, thumbnail_width=480, title=Ambt Doetinchem - Varseveldseweg, type=video, version=1.0, width=200}, oembed_url=https://www.youtube.com/watch?v=MEFKLD30dGE, size_type=auto, source_type=oembed, width=200, supported_oembed_types=[video]}" title="widget_1632146004610" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Werkzaamheden

Om het pand klaar te maken voor de toekomst is er ontzettend veel werk verricht. De bestaande verdiepingsvloer en de vloeren op de begane grond zijn verwijderd om ruimte te maken voor een volledige staalconstructie welke onder de oorspronkelijke sporen kap is geplaatst. Ook zijn alle asbesthoudende materialen eruit gehaald.

Aan de binnenkant is er een volledig nieuwe verdiepingsvloer en zolder geplaatst. Deze zijn extra geïsoleerd met estrich platen ivm goede geluid en brandwerend eigenschappen. Naast het compleet vernieuwen van alle elektra zijn er ook zorg specifieke installaties geïnstalleerd. Denk aan een intercom, zuster oproepsysteem en deurstand signalering.

ambt-doetinchem-01
ambt-doetinchem-03

Het Ambt heeft een energielabel A

  • Monumentaal isolatieglas
  • Spouwmuurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie
  • 93 zonnepanelen

Monument

Omdat het een gemeentelijk monument betreft is er met zorg gekeken naar het behoud van zoveel mogelijk originele elementen. De gevels zijn volledig hersteld en opnieuw gevoegd. De oorspronkelijke sporen kap is gehandhaafd gebleven. Bestaande houten kozijnen zijn behouden en voorzien van monumentaal isolatieglas. Ook zit binnen nog de oude kluis waar vroeger alle waardevolle spullen werden bewaard.

Varsseveldseweg_106_Buiten_edwinvandegraaf_fotografie-128-1
Varsseveldseweg_106_edwinvandegraaf_fotografie-343-1

Meer weten?

Wat u ook gedaan wilt hebben, alles begint met een eerste kennismaking. Aarzel dus vooral niet om een adviesgesprek aan te vragen of neem contact met ons op.

cta-default