isolatie-gezin-binnen-1-min

Jaren 60 woning isoleren

Ervaar comfort in uw jaren 60 woning

Kenmerken van een jaren 60 woning

Door de woningnood na de tweede wereldoorlog zijn woningen gebouwd tussen grofweg 1945 tot eind jaren 60 in een rap tempo neergezet. Hierbij lag de focus dus vooral bij het bouwen van véél woningen en minder op de kwaliteit. In de tijd dat deze huizen werden gebouwd, werd er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van asbest, vurenhout kozijnen en prefab betonnen begane grondvloeren. Wat vanaf de jaren 60 wel vaker toegepast werd is een spouwmuur. De kosten voor het verwarmen van de woning waren daarentegen in verhouding erg laag, dus het isoleren van de spouw werd nog niet veel gedaan.

Betonvloer isoleren jaren 60 woning

Beschikt uw jaren 60 woning over een kruipruimte dan is het isoleren aan de onderkant van de betonvloer goed toe te passen. Let wel, de kruipruimte moet diep genoeg zijn om goed te kunnen isoleren. Wij houden hier een minimum hoogte voor aan van 50 cm. Het isoleren is mogelijk met diverse hoogwaardige producten. Lees hier meer over vloerisolatie.

Takkenkamp Groep-791-1-min
Boorgaten-dichtmaken-min

Mijn woning is direct op zand gebouwd

In de jaren 60 was het lang niet altijd gebruikelijk om een kruipruimte aan te leggen bij de bouw. Zo zijn veel woningen uit deze periode direct op zand gebouwd, we noemen dit zogeheten ‘vloer op zand’ woningen. Nu denkt u misschien dat isolatie hier niet mogelijk is, maar dat is niet het geval. De meeste bedrijven zullen u adviseren om de vloer aan de bovenkant te isoleren, wat tot nu toe ook het meest gebruikelijk was. Bij Takkenkamp hebben we dit echter verder doorontwikkeld met een eigen innovatieve oplossing om deze woningen toch te kunnen voorzien van een goed geïsoleerde vloer waarbij we isoleren onder de woning.

Vloer op zand isolatie

Met vloer op zand isolatie (voorheen: Airofill innovative floor insulation) is het mogelijk om woningen welke direct op zand zijn gebouwd vanaf de buitenkant van de woning te kunnen voorzien van vloerisolatie. Met deze gepatenteerde techniek zuigen wij in banen het zand onder de woning vandaan en vervangen deze voor een constructief dragend isolatieschuim. Deze manier van isoleren is volledig uniek in Nederland en door ons in huis ontwikkeld. Lees er hier meer over. 

  • Kruipruimte isoleren jaren 60 woning

    Heeft u wel een kruipruimte, maar is de hoogte onder de vloer onvoldoende? Dan kunnen wij ook bodemisolatie toepassen. Deze manier van isoleren is minder effectief als direct tegen de onderkant van de vloer, maar kan ik veel gevallen toch een toegevoegde waarde bieden. Ook als u last heeft van een vochtige kruipruimte. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen we EPS parels, of Drowa chips. Deze helpen om de luchtvochtigheid in balans te brengen en zorgen zo voor een aangenaam woonklimaat in huis.

  • Spouwmuur isoleren jaren 60 woning

    Zoals kort benoemd beschikken de meeste woningen vanaf begin jaren 60 over een spouwmuur. Erg populair was het toepassen van isolatiemateriaal in deze beginjaren nog niet. Het verwarmen van een woning was destijds een stuk voordeliger dan tegenwoordig. Toen jaren later de populariteit toenam om muren te isoleren gingen woningeigenaren pas over tot het na-isoleren van de spouwmuur. De materialen welke destijds beschikbaar waren zijn tegenwoordig gelukkig van aanzienlijk betere kwaliteit en zorgen voor een vele malen hogere isolatiewaarde. Het nadeel is dat, als uw woning al eens geïsoleerd is in het verleden, dat het oude isolatiemateriaal eerst verwijderd moet worden en aan vervanging toe is. Een alternatief hiervoor is ook beschikbaar en dat is Aminotherm isolatieschuim. Dit drukt als het ware het oude materiaal aan de kant en vult alle holtes waar nodig. Zo blijft er naderhand een goed gevulde spouwmuur over. Heeft uw woning nog enkel glas, dan is het vervangen voor dubbel glas (HR glas) ook een goede manier om energie te besparen.

  • Dak of zolder isoleren jaren 60 woning

    De meeste warmte in huis verliest u via het dak, logisch want de warme lucht stijgt naar boven. Isoleren van de zolder of het dak kan dus zeer effectief zijn. Ook als deze in het verleden als eens geïsoleerd is en bestaand isolatiemateriaal niet meer voldoet. In de zestiger jaren zien we ook veel woningen met een plat dak. Deze platte daken waren een trend in opkomst. Het isoleren van de bovenverdieping kan op diverse manieren.

    • Een plat dak isoleren:
      Een plat dak is goed te isoleren vanuit de binnenkant. Het beste is het om hier een ‘open’ isolatiemateriaal voor te gebruiken zoals glaswol, minerale wol of steenwol. Ook hier geldt hoe dikker de isolatie, hoe beter de isolatiewaarde. Let hierbij wel goed op of het dak aan de buitenkant in goede staat is. Lekkage en vocht hebben een negatief effect op het isolatiemateriaal.

    • Hellend dak isoleren:
      In de jaren 60 zien we ook nog steeds hellende daken, ook wel schuindak of zadeldak genoemd. Om te bepalen welke isolatievorm het beste past in uw huis is het belangrijk naar de dakconstructie te kijken. Bij een dak met houten balken en dakpannen heeft u een natuurlijke ventilatie en kiest u voor een ‘open’ isolatiemateriaal, bijvoorbeeld minerale wol of vlas. Bestaat het dak uit een stalen of betonnen dakconstructie dan past een ‘gesloten’ isolatiemateriaal beter, bijvoorbeeld PIR of EPS.

    • Zoldervloer isoleren:
      Gebruikt u de zolder uitsluitend voor bijvoorbeeld opslag en is de kap niet geïsoleerd dan is zoldervloerisolatie ook een alternatief. Hierbij isoleren we de vloer vanaf de bovenkant of tussen de balken van het plafond. Op deze manier blijven de onderliggende kamers lekker warm.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden tot het verduurzamen van uw jaren 60 woning? Wij geven u graag deskundig advies. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en laat u informeren.

Adviesgesprek aanvragen