Na-isoleren dak

Verduurzamen? Isolatie is een goede eerste stap.

Comfortabeler wonen

Met het isoleren van van het dak zorgt men ervoor dat u minder energie verspilt en comfortabeler zult gaan wonen in uw woning. Daarnaast worden er ook kosten bespaard op jaarbasis. Maar wat houdt na-isoleren dan precies in? Met na-isoleren van het dak wordt bedoeld dat u het bestaande dak van uw woning gaat isoleren. 

takkenkamp website edwinvandegraaf fotografie-141-2-min

Dit wordt vaak gedaan als er geen of beperkte isolatie aanwezig is. Ook wordt er vaak gekozen voor na-isolatie omdat oude isolatie niet voldoet aan de huidige dakisolatienormen. Ook kan het zijn dat u meer comfort in uw woning wenst en dakisolatie zorgt tegelijkertijd voor een lagere energierekening. Houd daarbij rekening dat de aanpak van na-isoleren van het dak sterk afhankelijk is van het type dak dat uw woning heeft. Een plat dak heeft namelijk een andere aanpak nodig dan het isoleren van een hellend dak.

Wist u dat zelfs een rieten dak na-geïsoleerd kan worden met een multilayer folie? Echter, heeft dit wel als voorwaarde is dat er nog geen dampremmende laag in het dak bevindt.

Adviesgesprek aanvragen
Isovlas 20161128 - 02-1-min
 • Voordelen van na isoleren

  Nieuwbouw woningen moeten voldoen aan de huidige isolatienormen (Rc gevel = 4,7 m2K/W, Rc dak = 6,3 m2K/W en Rc vloer = 3,7 m2K/W). Maar wat als u een oudere woning heeft waarbij dit niet het geval is? In dat geval zetten wij een aantal redenen voor u op een rijtje waarom het interessant is om uw dak te voorzien van na-isolatie:

  • Verbeterd wooncomfort: hoe prettig kan het zijn als de temperatuur in uw woning constant is? Hiermee wordt bedoeld dat u in de hete zomers de warmte buiten laat, maar ook in de koude dagen de koude lucht weert.
  • Energie- en kostenbesparing: door het dak beter te isoleren wordt hiermee het binnenklimaat van uw woning verbeterd. Warmteverlies wordt beperkt en de energiefactuur wordt verlaagd.
  • Hogere waarde van de woning: het is nu eenmaal bekend dat een goed geïsoleerd dak pluspunten scoort bij het verkopen van de woning. Doordat het dak goed is geïsoleerd, zal de energie-index van de woning verbeterd worden wat resulteert in een hoger energielabel.
 • Dakisolatie aan de binnenzijde

  Een van de mogelijkheden van na-isolatie is het isoleren van de binnenzijde van het dak. Bij deze vorm van isolatie worden er bij het dak aan de binnenzijde bijvoorbeeld vlas platen of PIR isolatieschuim platen geplaatst. Daarnaast wordt binnenzijde dakisolatie over het algemeen alleen toegepast bij bestaande huizen met een schuin dak. De binnenzijde van een plat dak isoleren heeft namelijk een verhoogde de kans op vochtproblemen. Een dampremmende folie kan voorkomen dat vochtige lucht uit de woning in de isolatielaag condenseert. Met binnendak isolatie kan al snel een isolatiewaarde van Rc 3,5 m2K/W gehaald worden. Het komt zelfs voor dat met na-isolatie een Rc van 6,0 m2K/W gehaald wordt, vraag uw adviseur naar de mogelijkheden.

  Wanneer er aan de buitenzijde van het dak isolatiemateriaal wordt geplaatst, gaat het hierbij vaak om nieuwbouwwoningen. Let op: bij Takkenkamp isoleren we alleen het dak via de binnenzijde.

 • Alternatief voor dakisolatie

  Wordt u zolder niet optimaal benut of gebruikt u de zolderverdieping alleen als opslag? Dan is zoldervloer isolatie, ook wel plafondisolatie, een goed alternatief voor het (na) isoleren van het dak. Bijkomend voordeel: het is een relatief kleinere ingreep. Daarnaast scheelt het in het gasverbruik en bespaart u tevens op de energiekosten.

Advies op maat

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van na-isolatie van het dak? Wij geven graag advies op maat!

Persoon16