Hoe werkt dakisolatie?

30% van de warmte gaat verloren via het dak

Voorkom warmteverlies

Aangezien warme lucht stijgt, gaat er veel warmte verloren bij een niet geïsoleerd dak. Denk aan ongeveer 30%. Om dit te voorkomen is het aanbrengen van isolatie een goede keuze. Maar hoe werkt dat nu precies en welke materialen kun je het beste gebruiken? In deze blog leggen we alles haarfijn uit.

takkenkamp website edwinvandegraaf fotografie-151-1-min

Wat is dakisolatie?

Bespaar op de energierekening

Met dakisolatie houd je de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Het zorgt ervoor dat er altijd een aangename temperatuur in de woning hangt. Door het dak te bedekken met isolatiemateriaal, bespaar je tegelijkertijd ook flink op de energierekening. Het isoleren van het dak kan volgens verschillende methodes. Zo kan een schuin of plat dak zowel aan de binnen- als buitenzijde geïsoleerd worden. Een andere optie is het isoleren van de zoldervloer.

dakisolatie-zonderlogo5-1-min

Welke materialen zijn geschikt?

Aanzienlijk besparen op stookkosten

Welk materiaal je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan de isolerende waarde van het materiaal en de constructie van het dak. De meest gebruikte isolatiematerialen voor dakisolatie zijn:

 • EPS-parels
 • PUR
 • PIR
 • Glaswol


Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met een van onze specialisten.

Adviesgesprek aanvragen
Takkenkamp dakisolatie-52-1-min
 • Isoleren van een schuin dak

  Een schuin dak kan zowel aan de binnen- als buitenzijde geïsoleerd worden. Een handige klusser zou het isoleren van de binnenzijde eventueel zelf kunnen doen. Het is echter wel van belang dat de klus goed uitgevoerd wordt, omdat er anders warmteverlies kan optreden. Het isoleren van de buitenzijde wordt ook wel de ‘warm dak’ methode genoemd. Hierbij wordt de gehele dakconstructie beschermd tegen invloeden van buitenaf. Bij beide methoden is het belangrijk om isolatiemateriaal te kiezen met een hoge isolerende waarde. Deze zijn vaak kostbaarder in aanschaf, maar leveren uiteindelijk een hogere besparing op.

 • Isoleren van een plat dak

  Een plat dak kan eveneens aan de binnen- of buitenzijde geïsoleerd worden. Het isoleren van de binnenzijde wordt in veel gevallen echter afgeraden, omdat er vochtproblemen kunnen ontstaan in de dakconstructie. Het isoleren van de buitenzijde is in dit geval een betere optie. Hierbij wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie gelegd, waarna het wordt afgedekt met dakbedekking. Ook kan het materiaal op de dakbedekking gelegd worden. Dit gebeurt vooral veel bij dakterrassen.

 • Isoleren van de zoldervloer

  Gebruik je de zolder niet als leefruimte, maar enkel als opslag? Dan is het isoleren van de zoldervloer een betere keuze. Met zoldervloerisolatie zorg je ervoor dat de warmte in de onderliggende verdiepingen blijft hangen en de zolder niet onnodig verwarmd wordt. Het is echter wel belangrijk dat de zolder afgesloten kan worden met een deur of luik.

Isolatiebedrijf

Gespecialiseerd in dakisolatie

Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers is gespecialiseerd in dakisolatie aan de binnenzijde van het dak. Dakisolatie aan de buitenzijde bieden wij niet standaard aan, maar kan in sommige gevallen wel een mogelijkheid zijn. Aarzel dus niet om uw vraag bij ons neer te leggen. Voor het isoleren van uw zoldervloer kunt u ook bij ons terecht. Wij zijn als isolatiebedrijf onder meer KOMO-, VCA**- en ISO 9001-gecertificeerd én zijn lid van de branchevereniging VENIN.

Bovendien zijn wij partner van Vattenfall en Centraal Beheer, zitten wij met 9 vestigingen verspreid over Nederland altijd bij u in de buurt én waarderen klanten ons gemiddeld met een 8,7. Redenen genoeg om voor ons isolatiebedrijf te kiezen voor het isoleren van uw zolder.

Adviesgesprek

Isolatie is maatwerk. Wilt u uw dak isoleren, dan is isolatie advies daarom altijd nodig. Bent u benieuwd naar ons eerlijke advies? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Op basis van uw wensen en persoonlijke situatie geeft één van onze adviseurs advies op maat.

mvh_airofill