Beste isolatie manier
Wat is de beste isolatie manier voor uw persoonlijke situatie?
Verschillende isolatiesoorten
Wilt u ’s winters niet meer in de kou zitten, uw energierekening verlagen of schimmel en vocht tegenaan? Dan is het isoleren van uw woning een slimme optie. Er zijn verschillende manieren om uw woning te isoleren. Welk type isolatie u kiest hangt af van de huidige staat van de woning en of uw huis al (deels) geïsoleerd is. Heeft u een wat oudere woning? Dan is de kans groot dat er op isolatiegebied nog veel winst te behalen valt. Over het algemeen zijn huizen die na 1976 gebouwd zijn beter geïsoleerd. Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk. Hieronder omschrijven wij kort de verschillende isolatiesoorten.
Wat is koudeval precies?
-
Vloerisolatie
Heeft u vaak last van een koude vloer? Dan is het slim om te kiezen voor een vloerisolatie. Hiermee voorkomt u dat er veel warmte via de bodem van het huis verdwijnt. Daarnaast zorgt vloerisolatie ervoor dat de temperatuur gelijkmatig blijft en houdt het vocht buiten de deur. Vloerisolatie zorgt voor een vloer die gemiddeld zo’n 4 graden warmer is dan normaal!
Vloerisolatie wordt ook wel kruipruimte isolatie genoemd. De isolatie wordt aangebracht via de kruipruimte. Het is dus van belang dat er een kruipruimte aanwezig is in de woning. Een vereiste is dat deze kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog is. De isolatiespecialisten moeten namelijk alle compartimenten van de vloer kunnen bereiken.
Drie voordelen van vloerisolatie:
- Geen optrekkend vocht meer vanuit de kruipruimte in de woning;
- Geen koude vloer meer;
- Relatief lage investering gezien de besparing per jaar.
Meer informatie over vloerisolatie? Bekijk het onderstaande filmpje of bekijk onze pagina over vloerisolatie.
-
Bodemisolatie
Bodemisolatie wordt net als vloerisolatie ook wel kruipruimte isolatie genoemd. Het lijkt misschien hetzelfde, maar dat is het niet. Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd. Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte geïsoleerd.
Bodemisolatie wordt uitgevoerd in de kruipruimte van uw huis. De kruipruimte is de ultieme plek voor vocht, tocht en schimmels. Het gevolg hiervan is een koude vloer, een muffe lucht en schimmelplekken in uw woning. Bodemisolatie kan deze problemen verhelpen.
Bij bodemisolatie worden er EPS parels op de bodem van de kruipruimte geblazen. Dit materiaal gaat vocht en kou in de kruipruimte tegen. Dit heeft vervolgens een positief effect op de temperatuur van de vloer.
Bodemisolatie wordt meestal aangeraden wanneer vloerisolatie niet mogelijk is. Wanneer vloerisolatie wel mogelijk is raden wij u dit zeker aan. Het effect op de temperatuur van uw vloer is hierbij groter.
-
Gevelisolatie
Gevelisolatie is toe te passen door de binnen- of buitenzijde te isoleren of door spouwmuurisolatie toe te passen. Bij spouwmuurisolatie is het uiteraard wel van belang dat er een spouwmuur aanwezig is. Op dit moment is spouwmuurisolatie erg populair. Het is relatief voordelig en neemt weinig tijd in beslag om uit te voeren. Heeft u geen spouwmuur? Dan kan het isoleren van de binnen- of buitenzijde van de buitenmuur ook een goede oplossing zijn. We zullen de drie toepassingen even kort toelichten.
1. Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze muren zit een luchtruimte van ongeveer 6 cm. Dit noemen ze ook wel de spouw. De luchtruimte kun je laten isoleren door hem te vullen met isolatiemateriaal. Op deze manier gaat de kou niet makkelijk door de muur. Spouwmuurisolatie is geschikt voor iedere woning met een spouwmuur. Woningen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn beschikken vaak over een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is (tenzij u of een eerdere bewoner dit al heeft laten doen). Woningen die na 1976 gebouwd zijn beschikken vaak al over een geïsoleerde spouwmuur.2. Buitenmuurisolatie
Beschikt uw woning niet over een spouwmuur of is de staat van de muren slecht? Dan kunt u kiezen voor buitenmuurisolatie. Buitenmuurisolatie brengt twee grote voordelen met zich mee: een goed geïsoleerd huis én een nieuwe buitengevel. De isolatie zorgt er in de winter voor dat de warmte langer in huis blijft hangen en dat het in de zomer langer koel blijft.Wanneer u kiest voor buitenmuurisolatie worden er isolatieplaten tegen de buitenmuur geplaatst. Deze platen hebben een hoge isolatiewaarden en kunnen goed tegen vocht. De isolatieplaten worden vervolgens afgewerkt door middel van een sierpleister of gevelbekleding. Deze keuze is aan u! Gevelbekleding is er in verschillende soorten o.a. gevelbepleistering, isolatie met steenstrips of houten gevelbekleding. Belangrijk om te weten is dat buitenmuurisolatie niet zomaar mag worden uitgevoerd. Omdat het aanzicht van de woning verandert moet u hiervoor een vergunning aanvragen.
3. Binnenmuurisolatie
Beschikt uw woning niet over een spouwmuur en is buitenmuurisolatie ook geen optie? Dan kan binnenmuurisolatie voor u een oplossing zijn. Bij binnenmuurisolatie wordt er vaak gewerkt met voorzetzand. Dit houdt in dat er een metalen of houten rooster tegen de draagmuur wordt geplaatst. De ruimte tussen de draagmuur en het rooster wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Het rooster wordt afgewerkt met een spaan- of gipsplaat welke behangen of beschilderd kan worden. Tussen het isolatiemateriaal en de uiteindelijke afwerking van de muur moet nog een dampscherm worden geplaatst. Dit dampscherm zorgt ervoor dat er geen vocht kan doordringen tot de afwerkingslaag van de muur.Een voordeel van binnenmuurisolatie is dat het op elk moment van het jaar kan worden uitgevoerd. Eenmaal geplaatst zorgt het ervoor dat uw huis eerder warm is doordat de buitenmuur of de spouwmuur niet eerst opgewarmd hoeft te worden. Een nadeel is dat het oppervlak van de woonruimte wordt verkleind, doordat het isolatiemateriaal aan de binnenzijde wordt geplaatst. Daarnaast moet het huis van binnen ook weer opnieuw geschilderd/behangen worden.
-
Dakisolatie
Beschikt uw niet over een geïsoleerd dak? Dan wordt dit gezien als een van de grootste energieverspillers in huis. Op dit moment heeft meer dan 80% van de woningen een geïsoleerd dak. De vraag blijft hoe goed dit dak dan geïsoleerd is. Uit onderzoek is gebleken dat bij een matig of slecht geïsoleerd dak, een derde van de warmte via het dak verloren gaat. Het gevolg hiervan is dat u hogere stookkosten heeft. Met een goede dakisolatie kunt u daarom veel kosten besparen.
U kunt het dak op verschillende manieren isoleren. Dit is afhankelijk van uw woning en uw wensen. Zo kunt u bijvoorbeeld de binnen- of buitenzijde van een schuin dak isoleren. Bij een plat dak zijn er weer andere isolatiemogelijkheden, bijvoorbeeld isolerende dakbedekking. Wanneer u uw zolder niet als leefruimte gebruikt kunt u er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Op deze manier verspilt u geen warmte naar de zolder.
Lees hier meer informatie over dakisolatie van Takkenkamp.
Welk soort isolatie is het meest geschikt voor mijn situatie?
De keuze voor het soort isolatie is volledig afhankelijk van uw situatie. Woont u in jaren ’30 woning? Dan is de kans groot dat uw huis nog niet goed geïsoleerd is. Wanneer u in een nieuwbouwwoning woont voldoet deze waarschijnlijk aan de beste isolatie normen. Als eerst kunt u kijken welke soorten isolatie al zijn toegepast in uw woning. Vervolgens kunt u kijken welk probleem u wilt verhelpen.
Meer weten?
Wilt u een warmere vloer, minder vocht in huis of uw energierekening verlagen? Onze adviseurs helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Vraag een gratis adviesgesprek aan.