isolatie-gezin-binnen-1-min

Jaren 20 woning isoleren

Isoleren van een woning uit 1900 tot eind jaren 20

Woont u in een oud huis gebouwd vóór de jaren 20? Dan is de kans groot dat hier een laag energielabel op zit en de woning slecht of zelfs helemaal niet geïsoleerd is. Bij de meeste woningen uit deze periode vorige eeuw is bijvoorbeeld geen spouw in de muur aanwezig, waardoor muren binnen vaak vochtig worden. Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil en is er tegenwoordig veel mogelijk om deze oude woningen goed te isoleren met een hoge isolatiewaarde.

Vloer isoleren jaren 20 woning

De veelal houten vloeren en houten balken in deze huizen zorgen voor een prachtig beeld maar zijn niet altijd even comfortabel in woongemak. Tocht en koude voeten als gevolg. Beschikt de woning over een kruipruimte? Dan is dit de meest logische en effectieve plek om te beginnen met isoleren. Zo kan er aan de onderkant van de vloerisolatie worden aangebracht of op de bodem van de kruipruimte, bodemisolatie. Voor beide opties zijn diverse hoogwaardige en duurzame producten beschikbaar.

Schoorsteen-min kopie
Spouwmuur-isolatie-winter

Muren isoleren jaren 20 woning

Zoals kort benoemd beschikken de meeste woningen uit deze periode niet over een spouw waardoor spouwmuurisolatie uitgesloten is. Alternatieven manieren zijn het isoleren aan de binnen- of buitenzijde van de woning. Maar hier zitten soms ook nadelen aan. De buitengevel isoleren heeft tot gevolg dat deze er anders uit komt te zien. Zit er een beschermd stadsgezicht op of heeft het een monumentale status dan is deze optie vaak uitgesloten. Bij het isoleren aan de binnenzijde moet er goed gekeken worden naar het vocht in de muren. Ook komt dit meer te ruimte in en worden de kamers dus iets kleiner. Heeft u een jaren 30 woning, dan is er vaak wel een spouw aanwezig.

Zolder isoleren jaren 20 woning

Het isoleren van de zolder kunnen we grofweg onderverdelen in 2 manieren die het meest effectief zijn. Gebruikt u de zolder bijvoorbeeld als slaapkamer of kantoor? Dan kunt u het beste kiezen voor binnen dakisolatie. Is de zolder niet in gebruik of uitsluitend voor opslag dan zou u er voor kunnen kiezen om de zoldervloer te isoleren vanaf de bovenkant met ‘beloopbare isolatie’. Een niet goed geïsoleerde zolder is één van de grootste energieverspillers in huis.

  • Binnendakisolatie

    Om zoveel mogelijk van het karaktervolle jaren 20 dak te behouden is het mogelijk om het dak op verschillende manieren te isoleren. Tussen de balken (gordingen) kan er isolatiemateriaal aangebracht worden met bijv. PIR isolatieplaten of Isovlas. Deze platen zorgen gelijk voor een strakke afwerking. Ook kunnen we hier zogeheten “Timberframe” isolatie aanbrengen. Hiermee worden er houtskeletbouw wanden/plafonds gecreëerd welke worden ingeblazen met duurzame glaswol. Met beide varianten creëert u een aangenaam klimaat op de zolder, zowel in de winter als in de zomer! 

  • Zoldervloer isoleren

    Maakt u geen tot weinig gebruik van de zolder dan kan zoldervloerisolatie uitkomst bieden. Bij deze vorm van isolatie wordt de vloer vanaf de bovenkant of tussen de balken van het plafond geïsoleerd. Door de zoldervloer op deze manier te isoleren blijven de onderliggende ruimtes lekker warm.

Takkenkamp Groep Fotografie-337-1-min

Enkel glas vervangen jaren 20 woning

Naast wanden, vloeren of plafonds te isoleren kan er ook winst behaald worden uit het vervangen van oud enkel glas door Triple, HR++ glas of monumentenglas. Monumentenglas kan uitkomst bieden als HR++ of standaard dubbel glas niet past in de sponning het kozijn. Monumentenglas heeft de dikte van enkel glas maar biedt wel de voordelen van isolatieglas. In vergelijking: De isolatiewaarde van monumentenglas ligt tussen enkel glas en HR++ glas.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden tot het verduurzamen van uw jaren 20 woning? Wij geven u graag deskundig advies. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en laat u informeren.

Persoon16