Spouw-vullen-min

MEER-subsidieregeling toegekend

Opschaalbaar programma verduurzaming woningen

Verduurzaming van 1.600 huizen in de Achterhoek

Samen met woningcorporaties Sité en Wonion gaan wij in de komende vier jaar 1.600 woningen in de Achterhoek te verduurzamen. Hierbij worden woningen met een laag energielabel (G, F, E en D) het eerst aangepakt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een toekenning van 15 miljoen euro uit de MEER-subsidieregeling (Meerjarige Experimenten Effectieve Renovatiestromen), richt zich op het verbeteren van de energielabels van woningen met lage energielabels (G, F, E, D). Wij zijn trots dat we als Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers hieraan kunnen bijdragen.

Efficiënte procesaanpak met opschaalbaar programma

Dankzij de MEER-regeling kunnen we het tempo van onze verduurzamingsopgave hoog houden en doelmatig werken aan een klimaatpositieve toekomst. Samen met  Wonion, Sité en De Variabele, ontwikkelen we een efficiënte procesaanpak voor de verduurzaming van woningen. Door vergelijkbare maatregelen te nemen voor verschillende woningtypes, is onze aanpak direct opschaalbaar. Dit creëert niet alleen voordelen binnen dit project, maar biedt ook mogelijkheden voor landelijke opschaling.

Takkenkamp-270-1

50% CO2-besparing per woning

In de komende vier jaar gaan we samen met Sité en Wonion 1.600 sociale huurwoningen verduurzamen. We richten ons in eerste instantie op woningen met de laagste energielabels (G, F, E, D). De woningen worden volledig geïsoleerd (daken, muren, vloeren en glas). Dit zorgt voor optimale energiebesparing en meer comfort voor bewoners. Het doel is om per woning minimaal 50% CO2 te besparen. Daarnaast kiezen we bewust voor zoveel mogelijk duurzame, biobased materialen zoals dakisolatie op basis van inblaasstro. Dit benadrukt onze inzet voor zowel energiebesparing als CO2-reductie in materiaalgebruik.

IMG_5470 kopie

Met Airofill® naar
Nul-op-de-Meter*

Wonion werkte met Takkenkamp al jaren samen op het gebied van onderhoud en verduurzaming. Inmiddels is er een volgende stap in de samenwerking. Rob Helmes vastgoedadviseur bij Wonion zegt hierover: “Nu we als Wonion aan de slag gaan met de Nul-op-de-Meter zijn we bezig om met behulp van de NTA-berekening de warmtevraag zo laag mogelijk te houden. Airofill® kan daarbij als spouwmuurisolatie een belangrijke bijdrage leveren, in ieder geval in de kopgevel maar mogelijk ook bij de langsgevel. Je voorkomt namelijk door deze hoogwaardige isolatie dat je bij een kopgevel buiten- en/of binnen gevelisolatie moet toepassen om de waardes te halen die je nodig hebt.” Wonion heeft sinds 2023 ervaring met de toepassing van Airofill®.

Wonion is samen met andere corporaties in de Achterhoek bezig met het toepassen van biobased materialen in combinatie met Airofill®. Naast het voordeel van het voorkomen van het plaatsen van een nieuwe kopgevel en het bijdragen aan een lagere warmtevraag heeft het toepassen van Airofill® nog meer voordelen, zoals, het bewonersgemak. Zo hoef je geen vergunning aan te vragen en levert het een bijdrage aan de kierdichting. Rob Helmes hoopt dat Airofill® in de toekomst nog verder wordt ontwikkeld: “De materiaalscore is al behoorlijk goed, maar de samenstelling kan nóg beter, als het product meer biobased wordt. Als woningcorporatie hoop ik daarnaast dat het product verder wordt opgeschaald, zodat het ook goedkoper wordt.”
*Bron: Hoogwaardige spouwmuurisolatie versnelt transities. 

Airofill supreme insulation spouwmuurisolatie

MEER-Subsidie

Met de MEER-subsidie ondersteunt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties organisaties die kiezen voor langjarige en grootschalige samenwerking om de verduurzaming van woningen te versnellen. Nederland heeft nog miljoenen woningen die te veel energie gebruiken. Deze moeten vóór 2050 allemaal zijn verduurzaamd. Door samen te werken en langjarige zekerheid te bieden aan de bouwbranche, kunnen we met dezelfde menskracht veel meer woningen aanpakken en een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame toekomst.

Wij zijn trots om deel uit te maken van dit project en kijken ernaar uit om samen met onze partners een duurzame impact te maken in de Achterhoek.

Bron: Sité: swd.nl/over-site/nieuws/site-wonion-ontwikkelen-opschaalbaar-programma-voor-verduurzamen-van-1-600-huizen/  

 

.

 

 

vloerisolatie-1