biobased_materiaal

Biobased isoleren: duurzaam bouwen en verminderen ecologische voetafdruk

Een geweldige stap richting verduurzaming

Door gebruik te maken van natuurlijke en hernieuwbare materialen zonder toevoegingen voor isolatie, zoals stro, miscanthus, vlas en onder andere hennep, kunnen we niet alleen de energie-efficiëntie en het binnenklimaat van huizen verbeteren, maar ook aanzienlijk de impact op het milieu verminderen.

Deze materialen, nemen tijdens de groei CO2 en bijvoorbeeld stikstof op, zijn over het algemeen biologisch afbreekbaar (niet naar de verbrandingsoven of naar de stortplaats), hebben een lagere milieuimpact in vergelijking met traditionele isolatiematerialen die we nu gebruiken en bieden goede isolatie eigenschappen.

Van land naar pand en van pand naar land

Van land naar pand

Deze materialen, nemen tijdens de groei CO2 en bijvoorbeeld stikstof op, zijn over het algemeen biologisch afbreekbaar (niet naar de verbrandingsoven of naar de stortplaats), hebben een lagere milieuimpact in vergelijking met traditionele isolatiematerialen die we nu gebruiken en bieden goede isolatie eigenschappen.

Bovendien kunnen ze vaak lokaal worden geproduceerd, waardoor de transportkosten en CO2-uitstoot verder worden verminderd. Onze insteek is om vezelmateriaal zo puur mogelijk toe te passen, zodat het na eventuele sloop van een corporatiewoning ook terug kan als meststof op het land. We hebben het dus niet alleen over ‘van land naar pand’, maar ook weer ‘van pand naar land’.

miscanthus biobased isoleren
  • Duurzaamheid
    Biobased isolatiematerialen zijn vaak afkomstig van hernieuwbare bronnen, waardoor ze duurzaam zijn. Dit in tegenstelling tot niet-hernieuwbare materialen zoals kunststof en minerale isolatie.
  • Milieuvriendelijk
    Biobased isolatiematerialen hebben over het algemeen een lagere milieubelasting in vergelijking met traditionele isolatiematerialen. Ze zijn biologisch afbreekbaar en hebben minder impact op het milieu tijdens de productie.
  • Energie-efficiëntie
    Deze materialen bieden goede isolatie eigenschappen, waardoor ze bijdragen aan een betere energie-efficiëntie van een gebouw. Hierdoor kan de energievraag voor verwarming of koeling worden verminderd.
  • Gezond binnenklimaat
    Biobased isolatiematerialen hebben vaak ademende eigenschappen, waardoor vocht beter wordt gereguleerd. Dit kan bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en schimmelvorming voorkomen.
  • Lokale productie
    Veel biobased isolatiematerialen kunnen lokaal worden geproduceerd, waardoor de transportafstanden worden verminderd en de CO₂-uitstoot als gevolg van bewerkingen in fabrieken en transport wordt beperkt.
  • Werkgelegenheid
    De productie en installatie van biobased isolatiematerialen kunnen lokale werkgelegenheid stimuleren, wat positieve sociale en economische impact heeft. Denk bijvoorbeeld aan perspectief voor veehouders die nu geen toekomst hebben nabij Natura 2000 gebieden.
biobased isoleren miscanthus tiny house

Nationale Aanpak
Biobased Bouwen

In november ‘23 is de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) is gepresenteerd. Vier ministeries, BZK, I&W, LNV en EZK, trekken 200 miljoen euro uit om het grootschalig gebruik van biobased bouwmaterialen te stimuleren. Building Balance wordt de uitvoeringsorganisatie van dit plan en gaat gericht aan de slag met het opzetten en ondersteunen van ketens.

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Piet Adema (Landbouw) gaven het startsein voor de aanpak. Ter gelegenheid hiervan brachten de ministers een bezoek aan de provincie Utrecht, om meer te weten te komen over de teelt en toepassing van biogrondstoffen (in de bouw).

bijeenkomst_biobased_bouwen-4

Na een bezoek aan een boerin die vezelhennep teelt, bezochten zij een woning van woningcorporatie Portaal en aannemer BAM Wonen in Bunnik. Deze woning werd door ons voorzien van biobased dakisolatie. Minister Hugo de Jonge hielp zelfs onze vakmannen Gerrit Duller en Thomas de Jong bij het inblazen van dit natuurlijke isolatiemateriaal. Lees hier het volledige artikel.

Adviseur Klant & Markt

Marcel van Haren

"Ik zie het biobased isoleren van woningen als een positieve stap richting een meer duurzame en milieuvriendelijke bouwsector. Het is niet alleen goed voor het milieu en klimaat, maar kan ook bijdragen aan een gezonder binnenmilieu in woningen."

 

Marcel_van_Haren