Materiaalverhaal: isolatieparels

Alles over parels als isolatiemateriaal

Verschillende isolatieparels

Wanneer je je verdiept in isolatie, kom je erachter dat er ontzettend veel isolatiematerialen bestaan. De beste soort isolatie bestaat eigenlijk niet, omdat voor iedere situatie weer een ander isolatiemateriaal het meest geschikt is. Maar wat is het verschil tussen al deze isolatiematerialen? Wat zijn de voor en nadelen en waar wordt het voor gebruikt?

In dit artikel hebben we het over het isolatiemateriaal parels. In de isolatiewereld worden parels veel als materiaal gebruikt. Het is namelijk een zeer veelzijdig product dat gebruikt kan worden in verschillende situaties en voor verschillende soorten isolatie (zoals bodem en spouwmuur).

Bodemisolatie met eps parels

Wat zijn isolatieparels?

Wat zijn die grijze bolletjes nu eigenlijk? Isolatieparels bestaan uit polystyreen (EPS), in de volksmond ook wel piepschuim genoemd. De EPS parels bestaan voor 2% uit polystyreen en verder uit lucht. Het zijn dus zeer luchtige bolletjes die heel goed tegen vocht kunnen.

Verschillende isolatieparels en isolatiewaarde

Er zijn verschillende soorten isolatieparels. Het verschil zit vooral in de isolatiewaarde van de parel. De HR++ parel heeft een hoge isolatiewaarde, is waterafstotend en heeft een ademend systeem. Bij het ontwerp van de HR++ parel is vooral gelet op de prijs kwaliteit verhouding. Dit systeem kenmerkt zich namelijk door een gunstige prijs met toch een goede isolatiewaarde. In vergelijking met de HR++ parel zijn premium parels wat kostbaarder, maar hebben ook een hogere isolerende waarde. Deze twee soorten parels worden gebruikt voor spouwmuurisolatie.

Voor bodemisolatie wordt een een wat grotere grijze soort parel gebruikt, die specifiek is ontworpen voor vochtige kruipruimtes.

eps-parels-takkenkamp-min

De voordelen van isolatieparels

  • Parels zijn in veel situaties een geschikt product. Parels zijn geschikt voor twee vormen van isolatie, namelijk: spouwmuur- en bodemisolatie. 
  • Isolatieparels (zowel HR++ als premium parels) hebben een hoge isolatiewaarde. Bij een spouwmuur van bijvoorbeeld 6 cm diep, is de Rd-waarde al 1.76. (De werkelijke Rd waarde conform NTA8800 kwaliteitsverklaring is 1.33 (inclusief een aantal correcties in de berekening (veroudering/inbrengen bestaande bouw et cetera).
  • Wanneer je kiest voor het product parels, heb je alsnog de keuze uit verschillende soorten waarbij je kunt letten op de prijs en isolatiewaarde.
  • Parels zijn waterafstotend. Spouwmuurisolatie met parels is daarom niet gevoelig voor vochtproblemen (goed ventileren is hierbij altijd belangrijk). Isolatieparels zijn waterdamp doorlaatbaar en laten de muur “ademen”.
  • Dit materiaal is bestand tegen schimmels en rot. Vandaar ook dat het product nare geurtjes en schimmels in de kruipruimte goed tegen kan gaan.

 

Gebruik in verschillende situaties

Isoleren met parels kan in verschillende situaties. Heb je een spouwmuur? Dan zijn de isolatieparels zeer geschikt. Ook bij gevels met smalle voegen kunnen parels worden gebruikt. Bij boorgaten vanaf 14 mm worden de parels, samen met een verlijmend product, in de spouwmuur geblazen. De parels komen dus niet ‘los’ in de spouw. Door de lijm hechten de parels zich aan elkaar, hierdoor kan het materiaal niet wegzakken of uit de muur stromen.

Heb je geen spouwmuur, maar bijvoorbeeld wel last van een vochtige kruipruimte? Parels worden ook toegepast bij bodemisolatie. Hierbij wordt er een laag (grotere) parels op de bodem van de kruipruimte geblazen. Bodemisolatie verduurzaamt de woning en brengt de luchtvochtigheid in kruipruimte weer in balans. Ook de parels voor bodemisolatie zijn waterafstotend en hebben een hoge isolatiewaarde. Bij bodemisolatie worden de parels niet verlijmd maar los op de bodem van de kruipruimte geblazen.

Wat zijn de kosten?

Als je bij spouwmuurisolatie voor isolatieparels kiest zijn de kosten gemiddeld als volgt:

 

Tussenwoning
Oppervlakte ± 60m²
Rijtjeswoning
Oppervlakte ± 60m²
Hoekwoning
Oppervlakte ± 90m²
Vrijstaand
Oppervlakte ± 125m²
iconen_kosten-tussenwoning iconen_kosten-tussenwoning iconen_kosten_hoekwoning iconen_kosten-vrijstaand-1 iconen_kosten-tussenwoning

 

iconen_kosten_hoekwoning

 

iconen_kosten-vrijstaand-1

 

€1500,- €1200,- €1650,- €2050,-

 

Bij bodemisolatie ziet de investering er zo uit:

Tussenwoning
Oppervlakte ± 35m²
Rijtjeswoning
Oppervlakte ± 50m²
Hoekwoning
Oppervlakte ± 50m²
Vrijstaand
Oppervlakte ± 75m²
iconen_kosten-tussenwoning iconen_kosten-tussenwoning iconen_kosten_hoekwoning iconen_kosten-vrijstaand-1 iconen_kosten-tussenwoning

 

iconen_kosten_hoekwoning

 

iconen_kosten-vrijstaand-1

 

€2100,- €2900,- €2900,- €4200,-

Meer weten?

Ook isoleren met parels? Onze adviseurs maken vrijblijvend een offerte voor u op. Vraag een gesprek aan met één van onze isolatie-adviseurs en ontdek de mogelijkheden.

Persoon16