takkenkamp isolatie-101-1-min

Zolder isoleren

Verduurzamen? Isolatie is een goede eerste stap.

Minder energiekosten en meer wooncomfort

Als we het bij Takkenkamp over zolder isoleren hebben, dan hebben we het over de overkoepelende term voor verschillende soorten zolderisolatie of dakisolatie.

 • Zoldervloerisolatie
 • Dakisolatie:
  • Dakisolatie aan de binnenzijde van het dak
  • Dakisolatie aan de buitenzijde van het dak
takkenkamp website edwinvandegraaf fotografie-141-2-min
Bij Takkenkamp kunt u terecht voor dakisolatie via de binnenzijde van het dak, ook wel binnendak isolatie genoemd.
 

Doordat veel warmte via de zolder uw woning verlaat, stookt u meer dan u lief is. Dit is zowel nadelig voor het milieu als voor uw portemonnee. Om uw huis zo goed mogelijk te kunnen isoleren zijn er verschillende isolatietechnieken mogelijk. Een hiervan is het isoleren van de zolder van uw woning. Maar waarom is zolderisolatie een geschikte keuze? We zetten de voordelen graag voor u op een rij:

Dak-2-min
 • De energiekosten dalen

  Warme lucht in huis stijgt op. Hierdoor verzamelt deze warmte zich op zolder. Wanneer de zolder niet goed geïsoleerd is, ontsnapt de warmte. Door zolder isolatie te plaatsen ontsnapt deze warmte niet en dalen uw energiekosten direct.

 • De woning stijgt in waarde

  Het is logisch dat een woning makkelijker verkocht wordt wanneer de nieuwe bewoners minder geld uit hoeven te geven aan energiekosten en meer comfort ervaren. Door uw zolder goed te isoleren stijgt de waarde van uw woning dus aanzienlijk. Daarnaast kan slechte isolatie zelfs nadelig zijn voor de waarde van uw woning. Een Energie Prestatie Certificaat (EPC) geeft het energieverbruik van een woning weer. Wanneer een EPC uw woning laag beoordeelt, zal dit een negatieve invloed hebben op het gedrag van potentiële kopers.

 • De kosten zijn snel terugverdiend

  In de meeste gevallen verdient zolderisolatie zichzelf terug binnen 3 tot 5 jaar. De precieze terugverdientijd hangt af van de constructie van uw dak en het soort isolatiemateriaal.

  De belangrijkste overtuiging om uw zolder te isoleren, is dat het een rendabele manier is om energie te besparen. Warmte stijgt namelijk op. Dit betekent dat er vaak veel warmte verloren gaat via het dak. Juist daarom bevelen we bij Takkenkamp aan om uw zolder zo goed mogelijk te isoleren. Benieuwd welke mogelijkheden er zijn voor zolderisolatie of dakisolatie? We leggen u het graag hieronder verder uit.

Advies op maat?

Heeft u interesse in het isoleren van uw zolder vanaf de binnenzijde van het dak? Onze isolatiespecialist zet uw woonsituatie, wensen en belangen om in een persoonlijk advies. Vervolgens ontvangt u een vrijblijvende offerte.

Persoon15
 

Zoldervloerisolatie

De zolder wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Denk aan een hobbykamer of slaapkamer. Het kan echter ook zijn dat u uw zolder niet als leefruimte gebruikt, waardoor het eigenlijk een loze ruimte is. Als dit het geval is, is het zeer aan te raden om de zoldervloer te laten isoleren. Door uw zoldervloer te isoleren, houdt u de warmte vast in de onderliggende verdiepingen.

In de meeste gevallen wordt ook gekozen om de zoldervloer te isoleren om de stookkosten te beperken. Wanneer het dak is geïsoleerd hoeft de woning minder snel verwarmt te worden doordat de warmte niet meer zal ontsnappen via de zolderruimte. Een bijkomend voordeel van deze optie is dat het goedkoper is om toe te passen. Dit in vergelijking met het isoleren van uw dak.

Toepassing van zoldervloerisolatie

Hoe de zoldervloer wordt geïsoleerd ligt aan het materiaal waarvan de vloer gemaakt is. Bij een betonnen vloer wordt het isolatiemateriaal op de vloer geplaatst. Heeft u een zoldervloer met houten kepers dan wordt het materiaal tussen de kepers geplaatst. Onze specialist kan snel zien wat voor een vloer u heeft. Beschikt de zolder van de woning over een open houten draagstructuur? Dan worden de ruimtes tussen de vloerbalken vaak opgevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens worden deze afgewerkt met (half) harde isolatieplaten voor een mooi resultaat. 

Geen houten draagstructuur maar een massieve vloer? Dan is de aanpak uiteraard anders. Het isolatiemateriaal zal bovenop de vloer moeten worden bevestigd. Allereerst worden een dampremmende laag geplaatst (dampfolie) over de bestaande vloer. Hierbij is het belangrijk dat de naden goed tegen elkaar aanzitten zodat de warmte niet kan ontsnappen. Vervolgens kan op de folie de drukvaste isolatieplaten worden bevestigd. 

Tip: Takkenkamp geeft niet alleen informatie over de mogelijkheden van zoldervloer isolatie. Ook kunt u bij Takkenkamp terecht voor de andere vorm van zolderisolatie: binnendakisolatie.

Dakisolatie

De andere variant van zolder isoleren is dakisolatie. Deze vorm is bedoeld voor woningen waarbij de zolder wordt gebruikt om in te leven. Bijvoorbeeld als extra slaapkamer of hobbykamer. Zoldervloer isolatie is in dit geval niet wenselijk omdat de kou dan alsnog vanuit het niet-geïsoleerde dak de slaap- of hobbykamer kan binnendringen. Wanneer het dak geïsoleerd wordt, voorkomt u dat kou en/of vocht de zolderkamer kan binnendringen. Bij dakisolatie heeft u ook de mogelijkheid om tussen twee verschillende methodes te kiezen, namelijk: 

 1. Dakisolatie binnenzijde
 2. Dakisolatie buitenzijde

Tip: houd altijd de Rc-waarde in de gaten. Deze waarde geeft inzicht in de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van het schuin dak van uw woning. Hoe hoger de waarde, hoe meer warmte wordt binnengehouden. Ook is de Rd-waarde van toepassingen om zicht te krijgen op de warmteweerstand van een isolatiemateriaal.