Koudeval

Alles over koudeval

Hoge stookkosten en last van tocht?

Hoe hoog u de kachel thuis ook zet en hoe zeker u ook weet dat alle ramen dicht zijn, toch lijkt er in huis sprake te zijn van chronische tocht. Naast dat het u waarschijnlijk een onbehaaglijk gevoel geeft, zorgt het er ook nog eens voor dat uw stookkosten omhoog gaan. Is dit bij u het geval? Dan zou er wel eens sprake van koudeval in huis kunnen zijn. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek over het oplossen van koudeval!

Takkenkamp-vullen-voeg

Wat is koudeval precies?

Koudeval komt vaak voor bij grote raampartijen. De koude lucht die van de raampartijen afkomstig is, is compacter en zwaarder dan de warme lucht binnen. De koude lucht “duwt” de warme lucht als het ware opzij. Hierdoor verdwijnt de warme lucht richting het plafond en richting de ramen en valt de koude lucht juist naar beneden, richting de vloer. De val van deze koude lucht noemt men koudeval.

Bij koudeval veroorzaakt de koude lucht een constante tochtstroom over de vloer en dat zorgt ervoor dat de vloer koud aanvoelt. Het verschijnsel koudeval is overigens niet te vergissen met een koudebrug. Lees hier meer over koudebruggen.

Koudeval oplossen

Koudeval is natuurlijk erg vervelend, gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om dit probleem op te lossen:

Bodemisolatie of vloerisolatie
Door bodemisolatie of vloerisolatie toe te passen zorg je ervoor dat de vloer al een stuk warmer aanvoelt. Kou en vocht onder de vloer kan zich immers geen weg meer banen naar binnen. Dit lost dus niet direct de koudeval op maar zorgt er wel voor dat de koude tocht over de vloer minder voelbaar is.

Dubbele beglazing bij de raampartij
Als de ramen die de koudeval veroorzaken nog voorzien zijn van enkelglas, dan is dubbele beglazing waarschijnlijk de beste oplossing. Hierdoor komt er veel minder koude lucht van de ramen af en zal de tochtstroom over de vloer aanzienlijk minder worden.

Radiator onder de raampartij plaatsen
Als er nog geen radiator onder de ramen staat, dan kan dit de koudeval ook nog enigszins verhelpen. Hierdoor wordt de koude lucht namelijk direct verwarmd waardoor het zich minder snel een weg naar de vloer kan vinden.

Hoe kunt u koudeval voorkomen in de toekomst?

Voorkomen van koudeval is erg lastig. Stel u bent zich aan het orienteren op een nieuwe woning, let er dan altijd goed op dat de volgende drie zaken geregeld zijn:

  • Dubbelglas.
  • Vloer- en/of bodemisolatie.
  • Radiatoren onder de raampartij.

Meer weten?

Wilt u ook uw wooncomfort verhogen en bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor uw woning? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen