Kennisbank: Energie besparen

Energie besparen: tips van de expert in isolatie

Energie besparen: tips over verduurzamen en minder energie verbruiken kan iedereen wel gebruiken! U kunt op allerlei manieren energie besparen: van kleine aanpassingen in uw leefgewoontes tot het isoleren van uw woning en van energiebesparende LED-lampen tot tochtstrips. Takkenkamp helpt u graag op weg. Onze tips om energie te besparen zijn voor iedereen!

Bespaar energie door minder sluipverbruik

Sluipverbruik is het energieverbruik van apparaten als ze niet gebruikt worden. Denk aan een tv die op stand-by staat, een oplader in het stopcontact of de koffiemachine op het aanrecht. Als de stekker in het stopcontact zit, gebruiken ze alsnog een beetje energie. Door te zorgen dat apparaten echt helemaal uit zijn, bespaart u op een eenvoudige manier energie. U minimaliseert namelijk het sluipverbruik en verbruikt alleen nog energie als u de apparaten daadwerkelijk gebruikt.

Verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent

Het is heel aantrekkelijk om het hele huis heerlijk warm en aangenaam te hebben, maar voor de energierekening is dat een stuk minder aantrekkelijk… Door alleen ruimtes te verwarmen waar u daadwerkelijk bent, bespaart u flink op uw energierekening. Overweeg bijvoorbeeld om de verwarming op de slaapkamers uit te zetten en de bijkeuken minder te verwarmen. U zult merken dat u er eigenlijk weinig last van heeft, terwijl u wel serieus bespaart op uw energierekening.

Ventileer uw huis regelmatig

Door uw huis regelmatig te ventileren, creëert u drogere lucht in huis. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Hierdoor hoeft uw cv-ketel of warmtepomp minder hard te werken om uw huis op temperatuur te krijgen. Bovendien is regelmatig ventileren goed voor de luchtkwaliteit in uw woning. Ventilatie is dus niet alleen goed voor de energierekening, maar ook voor uw gezondheid. Een echte win-win-situatie!

Energiebesparende producten: radiatorfolie en tochtstrips

Bij woningisolatie denkt men al vrij snel aan grote projecten, zoals vloerisolatie, dakisolatie of spouwmuurisolatie. Wist u dat er ook energiebesparende producten zijn die niet direct om een grote investering vragen? Radiatorfolie en tochtstrips zijn eenvoudige oplossingen die u helpen met het besparen van energie. Breng radiatorfolie aan op de muur achter iedere verwarming om te zorgen dat de warmte wordt weerkaatst. Tochtstrips plaats u in kieren om te zorgen dat daar geen kou meer doorheen komt. 

Kies voor LED-lampen

Een LED-lamp is tot wel 85% zuiniger dan een gloeilamp. Dat scheelt flink wat energieverbruik op uw verlichting! Daarnaast gaat een LED-lamp langer mee dan een gloeilamp, wat hem ook op dat vlak interessant maakt. Wilt u naast het gebruik van LED-lampen nog meer optimaliseren bij het gebruik van je verlichting? Probeer dan de lampen uit te doen in ruimtes waar u niet bent of als u weggaat. Veel Nederlanders laten de lampen branden als ze niet thuis zijn of als ze niet in een bepaalde ruimte zijn, maar daarmee verbruikt u wel onnodig energie.

Wees scherp op uw waterverbruik

Ongeveer 25% van uw gasverbruik komt vanuit de keuken en de badkamer. Tijdens het koken en douchen verbruikt u dus al aardig wat gas. Door minder lang en/of minder vaak te douchen, kunt u al serieus besparen op uw energieverbruik. Daarnaast kunt u beter niet te vaak in bad gaan, want daarmee verbruikt u drie keer zoveel energie als tijdens een douchebeurt van vijf minuten! 

In de keuken kunt u ook met een paar eenvoudige aanpassingen besparen op uw energieverbruik. Zo kunt u besparen door te kiezen voor een waterkoker in plaats van een kokend-water-kraan en kunt u water eerst in de waterkoker koken voordat u er mee gaat koken. Daarnaast kunt u de temperatuur van een eventuele boiler instellen op 60 graden, wat lager is dan de standaard ingestelde temperatuur.

Energie bespaar tips voor ‘s nachts

Wat doet u ‘s nachts met de verwarming? Zet u hem helemaal uit, stelt u hem in op een bepaalde temperatuur of laat u hem staan zoals u overdag had? De juiste keuze is afhankelijk van uw huis. Het beste uitgangspunt hier is om te controleren wat de temperatuur is als u de verwarming volledig uitschakelt. Als dat rond de vijftien graden schommelt, kunt u de verwarming rustig uitschakelen ‘s nachts en bespaart u hier energie mee. Als de temperatuur verder daalt dan vijftien graden, kunt u de verwarming 's nachts beter instellen op veertien of vijftien graden. Zo voorkomt u dat uw cv-ketel of warmtepomp ‘s ochtends te hard moet werken om uw huis op temperatuur te krijgen. Daarnaast loopt u op deze manier geen risico op bevroren leidingen.

Let op: Bij vloerverwarming is het juist nadelig om de temperatuur vaak aan te passen. Het kost namelijk meer tijd om de vloer weer op te warmen. Als u vloerverwarming heeft, raden we aan om maximaal een of twee graden te dalen in de avond of om de temperatuur helemaal niet aan te passen.

Gebruik energiezuinige apparaten

Oude apparaten verbruiken meer energie dan nieuwe apparaten. We begrijpen dat u niet in een keer alle apparaten gaat vervangen door een energiezuinige variant. Als er een apparaat aan vervanging toe is, kijk dan extra goed naar het energielabel. Sommige energiezuinige apparaten zijn wat duurder in aanschaf, maar dit verdient u op termijn terug op uw energierekening.

Bespaar energie met woningisolatie

Met woningisolatie zet u een grote stap richting verduurzaming en energiebesparing. Op het gebied van energie besparen is dit dan ook de tip met het meeste rendement. De meest voorkomende energie bespaar tips wat betreft woningisolatie zijn:

Tips om energie te besparen zijn er in alle soorten en maten. Uw woning isoleren is de energie bespaar tip met verreweg het hoogste rendement. Alle kleine beetjes helpen, dus wacht niet met het doorvoeren van kleine verbeteringen!

Meer weten?

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen wat betreft het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen