takkenkamp website edwinvandegraaf fotografie-153-1

Geluidsisolatie

Verduurzamen? Isolatie is een goede eerste stap.

Rust en privacy in uw woning

Geluid wordt veroorzaakt door trillingen en baant zich zo een weg door de muur, het dak of het plafond. En ook via glas, door ventilatieroosters en via kieren en scheuren in uw gevel of kozijnen kan geluid overlast veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat u kiest voor goede isolatie - zeker als u gesteld bent op rust en privacy in uw woning. Door geluidsisolatie aan te brengen kunt u geluid afkomstig van andere ruimtes verminderen of zelfs helemaal niet hoorbaar maken.

 

Takkenkamp dakisolatie-60-1

Geluidsisolatie muur

Geluidsisolatie is erg effectief

Het komt helaas nog vaak voor dat muren onvoldoende akoestisch geïsoleerd zijn. Harde muziek, een televisie die hard aanstaat of een stevig gesprek: alles is dan hoorbaar. Geluidsisolatie aan de muur is in alle gevallen erg effectief. Maar voordat de gevel geïsoleerd kan worden, is het belangrijk dat de muren goed luchtdicht zijn. Waar lucht door kan, kan immers ook geluid door. Vooral bij scheuren en kieren in de muren, maar ook bij voegen die niet continu of niet dik genoeg zijn, daalt de isolatiewaarde sterk.

Goed om te weten: Takkenkamp Vastgoed Verduurzamers is al meer dan 80 jaar gespecialiseerd in voegen repareren. Verder geldt hoe zwaarder de muur, hoe beter de geluidsisolatie. Dit komt doordat zwaardere materialen minder trillen. Houd er wel rekening mee dat voor lage tonen meer isolerende massa nodig is dan voor hoge tonen. Daarnaast is niet ieder isolatiemateriaal geschikt voor akoestisch isoleren. Zachte isolatiematerialen bufferen geluid bijvoorbeeld beter dan harde materialen en wol heeft een beter effect dan PIR of PUR. 

 

Takkenkamp dakisolatie-26-1-1
  • Geluidsisolatie vloer

    Natuurlijk is voor een goede geluidsisolatie niet alleen de muur belangrijk - ook de vloer en het plafond spelen een rol. Naast luchtgeluid is het bij geluidsisolatie van de vloer belangrijk om rekening te houden met contactgeluid. Want u kent het wel: u hoort uw bovenburen heen en weer lopen, af en toe hoort u een deur dichtslaan, u hoort meubels verschuiven of u heeft last van trillingen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld wasmachines. Door de sterkte van dit soort geluidsschokken te verminderen, wordt hinderlijk contactgeluid voorkomen. De meest voor de hand liggende oplossing voor een betere geluidsisolatie is het leggen van een elastische vloerbedekking, zoals tapijt of linoleum. Ook kunt u door een aannemer een zwevende dekvloer laten leggen. En als er holle ruimtes in uw vloer zitten kunt u die opvullen met akoestisch isoalatiemateriaal. Let er hierbij wel op dat u altijd de voorschriften omtrent brandveiligheid volgt.

  • Geluidsisolatie plafond

    Wanneer u last heeft van geluid afkomstig van de bovenburen, is het isoleren van het plafond een goed idee. De beste oplossing om zowel lucht- als contactgeluid te verminderen, is door een zwevende dekvloer te combineren met een verlaagd plafond. Een aannemer kan u hierbij helpen.

Advies op maat?

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van geluidsisolatie voor uw woning? Onze isolatie specialist geeft graag advies op maat, dus aarzel vooral niet om een adviesgesprek aan te vragen.

Persoon1