Takkenkamp-boren-spouw-save

Muurisolatie

Door goede muurisolatie voorkomt u dat warmte verloren gaat

Bespaar op uw energieverbruik

Wist u dat 20% van de warmte in huis verdwijnt via de muren als die niet goed geïsoleerd zijn? Door goede muurisolatie voorkomt u dat deze warmte verloren gaat. Dit zal u heel wat kosten besparen op uw energie factuur aangezien uw energieverbruik daalt. Daarnaast is het ook goed voor het milieu. Uw muur isoleren kan op verschillende manieren.


Let op: Takkenkamp is uw ervaren isolatiespecialist voor spouwmuurisolatie. Muurisolatie vanaf de buitenzijde of vanaf de binnenzijde wordt niet door Takkenkamp uitgevoerd.

Spouw-vullen-min
Takkenkamp-vullen-voeg
usp-icon
Grote energiebesparing
usp-icon
Minder warmteverlies
usp-icon
Snel terugverdiend

Spouwmuurisolatie

Meer informatie over spouwmuurisolatie

 • Wat is een spouwmuur?

  De ruimte die ontstaat tussen twee muren heet de spouw. Een spouwmuur bestaat daarmee uit een binnenmuur en een buitenmuur. Vaak zijn woningen tussen 1925 en 1990 niet optimaal geïsoleerd. Heeft u een huis tussen deze bouwjaren? Dan is de kans heel groot dat u de spouwmuren kunt laten na-isoleren.

 • De werking van spouwmuurisolatie

  Het aanbrengen van spouwmuurisolatie verloopt in de volgende stappen:

  • Als eerst worden er kleine gaatjes in de gevel geboord. Het maken van deze boorgaten is nodig om de muren te isoleren.
  • Het isolatiemateriaal wordt via speciale machines en met een slang via de boorgaten de spouwmuur ingeblazen. Denk bij isolatiemateriaal aan EPS parels, minerale wol of Aminotherm. Door het speciale patroon van de boorgaten wordt iedere ruimte in de spouwmuur gevuld. Daarnaast is het erg belangrijk om te kijken of er ventilatieroosters moeten worden aangebracht, zodat het optimaal kan ventileren in de woning.
  • Wanneer al het isolatiemateriaal in de spouw is gespoten en alle ruimtes netjes zijn gevuld, worden de gaatjes weer dichtgemaakt. Na het dichtmaken van de boorgaten zijn deze niet meer zichtbaar. Dit wordt gedaan met een voegspecie.
 • Voordelen van spouwmuurisolatie

  Er zitten veel voordelen aan het isoleren van een spouwmuur. Daarmee is het een erg aantrekkelijke investering. Bekijk hieronder de voordelen:

  • Een warmer huis, zonder teveel uw woning te hoeven verwarmen. Daardoor bespaard u flink op uw energierekening.
  • Door te besparen op de energierekening hebben mensen gemiddeld na 4 jaar hun investering in spouwmuurisolatie terugverdiend.
  • Tocht, vocht en schimmels verdwijnen in de woning.

Buitenmuurisolatie

Meer informatie over buitenmuurisolatie

Er wordt gekozen voor buitenmuurisolatie wanneer spouwmuurisolatie niet werk of wanneer de buitenmuur in slechte staat is. De kosten liggen wat hoger, maar het resultaat zal zeker niet tegenvallen. De buitenmuren van het huis zijn weer zo goed als nieuw.

 • De werking van buitenmuurisolatie

  Bij buitenmuurisolatie word er isolatiemateriaal geplaatst tegen de buitenkant van de woning. Deze isolatieplaten hebben een hoge waarde van isolatie en kunnen daarnaast uitstekend tegen vocht. De isolatieplaten worden aangebracht op de buitenmuur door het gebruik van lijmspecie. Hierbij wordt er een keuze gemaakt tussen twee soorten afwerkingen: een sierpleister of gevelbekleding. Gevelbekleding is beschikbaar in verschillende varianten zoals houten planken, kunststof platen en vezelcementplaten. Bekijk hieronder verschillende soorten gevelbekleding:

  • Gevelbepleistering
  • Isolatie met steenstrips
  • Houten gevelbekleding
  • Prefab gevelbekleding
 • Voordelen van buitenmuurisolatie

  Voor veel mensen is buitenmuur isolatie niet de eerste keuze in muurisolatie techniek. Desondanks heeft het een aantal geweldige voordelen:

  • Meer warmte in huis tijdens de winterperiode, zonder extra kosten te creëren op uw energierekening.
  • Een huis waarvan de gevel er weer als nieuw uitziet.
  • Buitenmuur isolatie heeft een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie.

Binnenmuurisolatie

Meer informatie over binnenmuurisolatie

Is er geen spouwmuur aanwezig in uw woning? En is het daarnaast ook niet mogelijk om de muren te isoleren vanaf de buitenkant? Dan is muurisolatie vanaf de binnenkant de enige overgebleven optie voor meer comfort en energiebesparing.

 • De werking van binnenmuurisolatie

  Binnenmuurisolatie kan aangebracht worden op twee verschillende manieren. Maak gebruik van voorzetwanden of pas speciale isolatieplaten toe. Een metalen of houten rooster wordt tegen de draagmuur geplaatst. Daarna wordt de ruimte tussen de draagmuur en het rooster opgevuld met isolatiemateriaal. Bovenop dit rooster komt vervolgens een spaan-of gipsplaat. Die plaat kan beschilderd of behangen worden.

  Daarnaast is het ook mogelijk om deze platen te gebruiken waar al een laag isolatiemateriaal op aanwezig is. Als laatste moet er een dampscherm geplaatst worden tussen de uiteindelijke afwerkingen van de muur en het isolatiemateriaal. Door dit scherm dringt er geen vocht door.

 • Voordelen van binnenmuurisolatie

  Er wordt meestal gekozen voor binnenmuurisolatie wanneer buitenmuurisolatie en spouwmuurisolatie geen optie zijn. Dit komt onder andere doordat binnenmuurisolatie wat ten koste gaat van het vloeroppervlak. Toch zijn er een significant aantal voordelen van binnenmuurisolatie:

  • Het is in de winter eerder warm in huis. De buitenmuur of spouwmuur hoeft namelijk niet eerst op te warmen.
  • Binnenmuurisolatie is (zoals vele andere isolatie technieken wel zijn) niet afhankelijk van het weer. Op elk moment van het jaar is het mogelijk om dit uit te voeren.
  • Wanneer er een historisch gebouw/monumentaal pand geïsoleerd moet worden, mag er vaak aan de buitenkant niks veranderen. Hier is binnenmuurisolatie de perfecte oplossing voor.

Kosten van muurisolatie

Een korte terugverdientijd

De kosten van binnenmuurisolatie liggen iets lager per m2 dan de kosten van buitenmuurisolatie. Daarentegen is de terugverdientijd wel langer. Spouwmuurisolatie blijft toch de goedkoopste optie. De kosten van spouwmuurisolatie zijn het laagst en de terugverdientijd het kortst.

Soort muurisolatie

Gemiddelde prijs/m2 (incl. btw)

Gemiddelde terug-verdientijd

Spouwmuur-isolatie €15 – €30 3 tot 4 jaar
Buitenmuur-isolatie €100 – €150 13 tot 15 jaar
Binnenmuur-isolatie €50 15 jaar

 

Adviesgesprek aanvragen
IMG_2217

Samenwerken met Takkenkamp

Een betrouwbare partner

De energietransitie van de gebouwde omgeving in Nederland vormt een grote maatschappelijke uitdaging. Op professionele vastgoedbeheerders drukt de verplichting en/of ambitie een bijdrage te leveren aan dit energievraagstuk. De vastgoedportefeuille moet de komende jaren goed worden onderhouden en verduurzaamt. Dat kan stapsgewijs naar energieneutraal of misschien wel in 1 grote stap naar 0 op de meter. Het maken van deze strategische keuzes is een voorwaarde voor organisaties om toekomstbestendig te zijn.

Wij maken graag onderdeel uit van de invulling voor deze uitdaging. We denken graag met u mee over duurzame oplossingen en verschillende scenario’s. We stellen daarbij uw doelen centraal en zijn budget betrouwbaar. Kwaliteit is daarbij altijd leidend.

Maak kennis met Takkenkamp
Takkenkamp-save-steiger-collega-1

Advies op maat

Geïnteresseerd in muurisolatie en benieuwd wat voor uw situatie de beste keuze is? Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Adviesgesprek aanvragen